Společnost Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav připravuje sedm projektů dostavby kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod na území Mladoboleslavska. Na projekty v celkové hodnotě asi 650 milionů korun chce získat dotace z evropského fondu soudržnosti. Řekl technický náměstek společnosti Tomáš Žitný.

Rozsáhlá investiční akce by měla přispět ke splnění požadavků Evropské unie, aby všechny aglomerace nad 2000 obyvatel měly do roku 2010 vybudován sběrný systém kanalizace s čistírnou odpadních vod. Mezi připravované projekty patří modernizace čistíren odpadních vod v mladoboleslavské části Neuberk a v Benátkách nad Jizerou. Tyto akce počítají s celkovými náklady kolem 420 milionů korun. Dalších zhruba 230 milionů korun je potřeba na dostavby kanalizačních sítí v mladoboleslavské části Debř, v Kosmonosích, Benátkách nad Jizerou a Dražicích, v Bělé pod Bezdězem a Bakově nad Jizerou.

Ještě v tomto týdnu hodlá společnost předložit záměr skupiny projektů krajskému úřadu. Pokud jej příslušná komise schválí, postoupí jej meziresortní komisi složené ze zástupců ministerstev životního prostředí a zemědělství a Státního fondu životního prostředí. Pokud jej schválí i tato komise, VAK vypracuje definitivní žádost. "Naším záměrem je předložit žádost do května až června, abychom měli šanci, že ji Evropská komise projedná ještě letos," řekl Žitný. Zároveň musí firma rozběhnout projekční přípravu všech sedmi plánovaných akcí. V případě schválení žádosti je reálné, že alespoň některé z připravovaných projektů by se mohly začít stavět již v roce 2005.

Šanci na získání dotace z fondu soudržnosti má i tato skupina projektů, přestože by fond měl podporovat především projekty obcí a měst. Podle Žitného by ale přesto žádost jejich společnosti měla splňovat kritéria fondu, protože jsou smíšenou akciovou společností, kterou z více než 90 procent vlastní obce a města Mladoboleslavska.

V případě úspěchu může VAK MLadá Boleslav získat z fondu dotaci ve výši 60 až 80 procent nákladů. -čtk-