Skladováním potravin bez přístupu vzduchu údajně prodloužíte jejich životnost čtyřikrát až pětkrát. Ovoce, zelenina a další dobroty procházejí procesem oxidace, během něhož pomalu ztrácejí vitaminy a minerální látky, ale i typickou chuť, vůni a barvu. Ve vakuu se tyto negativní změny výrazně zpomalí, navíc vzduchotěsný obal chrání potraviny i před působením nežádoucích mikroorganismů.

Jednoduchý princip

S vakuovačkou ze sáčku nebo z dózy odsajete vzduch. Potraviny lze uchovávat bez přístupu vzduchu v několika typech obalů: podle vybraného typu vakuovačky a příslušenství, které k ní náleží, můžete vakuovat do plastových sáčků, tzv. nekonečných fólií nebo do nejrůznějších dóz ze skla či z kvalitního odolného plastu.

Typy vakuovaček

Na trhu jsou k dispozici vakuovačky mechanické, které vzhledem připomínají menší pumpičku na kolo, a na elektrický pohon, ty zase vypadají podobně jako tyčový mixér nebo malý fén. Můžete vsadit buď na samostatný přístroj, nebo si k ručnímu šlehači či tyčovému mixéru dokoupit vyměnitelný nástavec – když to modelová řada přístroje umožňuje.
Třetí možností je vakuovačka a svářečka fólií v jednom. Mívá podobu ploché obdélníkové krabičky vybavené hadičkou na odsávání vzduchu, svařovacím mechanismem, který s pomocí vysokého tepla zataví konce plastové fólie k sobě, a řezačkou.

Do sáčku, fólie nebo dózy

Vakuovací sáčky a fólie potraviny pevně "obejmou" a balíček v chladničce, v mrazáku nebo třeba na regálu ve spíži zabere minimum místa. Sáčky jsou opatřeny výpustním ventilem a prodávají se v různých rozměrech, některé lze použít opakovaně. Nekonečné fólie jsou na jedno použití, ale jejich velikost můžete upravovat podle množství a velikosti potravin. Z role si ustřihnete potřebný rozměr, po odsátí vzduchu sáček z obou stran neprodyšně uzavřete svařením fólie. Dózy na potraviny, zhotovené speciálně pro konkrétní typy vakuových systémů, mívají víka s těsněním zamezujícím úniku vzduchu. Při plnění nádoby dávejte pozor, abyste neznečistili okraje. Víko by pak k nádobě nemuselo dobře přilnout a neuzavřela by se dokonale.

Další možnosti

  • Vakuování poslouží nejen k uchovávání potravin, prodloužení jejich trvanlivosti a k vytváření zásob, s pomocí vakua lze také kvalitně marinovat.
  • Otevřeli jste večer u televize sáčky s oříšky a brambůrkami? Aby do druhého dne nenavlhly nebo aby nevyprchaly výrazné chutě a vůně, uzavřete sáčky do vakua a uložte je na pozdější dobu. Potraviny díky tomu zůstanou v kondici celou řadu dní a budou chutnat přesně tak, jako byste sáčky právě otevřeli.
  • Ve vakuu se vyplatí uchovávat také tekuté pochoutky, například nedopité víno, které díky tomu, že z láhve odsajete vzduch, nezmění chuť. Ale třeba i polévky, nakládanou zeleninu, kompoty či dětskou výživu.

Tip navíc: sous-vide

Šetrná kuchařská metoda pochází z Francie a její základní myšlenkou je příprava pokrmů pomocí vakuování – potraviny se ve vzduchotěsném obalu vkládají do vodní lázně s řízenou teplotou, která se pohybuje přibližně mezi 55 až 78 °C. Při přípravě nedochází k varu, a tak maso, ryby, zelenina či ovoce nepřijdou o své charakteristické aroma a zůstane zachovaná také převážná část důležitých živin a šťavnatost.

Článek

Článek jste měli možnost najít v časopisu Dům&Zahrada