Vanu vybírejte nejen podle svých požadavků, mnohdy hraje roli prostor, který máte k dispozici. Od toho se odvíjí vhodný typ i velikost. Zvažte také materiál a šikovné vychytávky. Až budete mít jasno, zajděte do koupelnového centra a vybranou vanu si vyzkoušejte nanečisto. Jinak těžko poznáte, zda vám bude opravdu vyhovovat.

Podle tvaru

Obdélníkové jsou nejběžnější, můžou mít také integrované područky. Ušetřit místo slibují vany asymetrické, v nichž je koupací prostor pootočený tak, aby jeho vnitřní uhlopříčka byla delší než u čistě obdélníkové vany. Do skupiny asymetrických patří také vany zúžené v místě, kde budete mít nohy. Rohové a polorohové vany naopak potřebují větší prostor, zato se mnohdy vybavují integrovaným sedátkem a některé jsou určené pro koupání ve dvou. Luxusně působí vany volně stojící, zde myslete i na potřebné místo v jejich okolí kvůli údržbě koupelny. Nebo vany kruhové či jinak tvarované (může připomínat šestiúhelník). A když opravdu není místo, třeba se hodí malá sedací vana.

Podle materiálu

Nejčastěji se využívá akrylát, dále smaltovaná ocel a litina. Akrylát je pružný, dá se dobře tvarovat a pro zvýšení pevnosti ho lze vyztužit. Rozlišuje se extrudovaný a litý akrylát, přičemž litý je pevnější. Smaltovaná ocel je mechanicky velmi odolná, slibuje dlouhou životnost, běžné používání se na ní nepodepíše. Jen kdyby do vany spadlo něco těžšího a šlo o prudký úder, smalt se může odštípnout a jeho oprava je náročná. Litinová vana zase při koupeli dobře drží teplo. Samozřejmě kdo chce něco jiného, nebo dokonce extra, třeba ho zaujme vana z litého mramoru. Nebo rovnou z kamene, dřeva či dokonce skla.


Podle délky

Pokud neřešíte každý centimetr, dopřejte si nejpohodlnější délku, která se počítá od ramen po paty. Prakticky se vychází z nejvyššího člena rodiny a ostatní si při koupeli přidají v místě nohou něco, o co se lze opřít (při relaxaci máte být v pohodě, nikoliv v napětí). Stejně tak není moc příjemné, když se ve vaně musíte nadmíru krčit, abyste se do ní vůbec vešli. Za běžnou šířku se považuje 75 až 80 centimetrů, průměrná hloubka se pohybuje kolem 40 až 45 centimetrů. Nejkomfortněji se jeví velké rohové vany, opakem jsou vany sedací, ale ty slibují průměrnou hloubku, jen jsou kratší.

Podle detailů

Tvarované područky nebo integrované sedátko jsme už zmiňovali. Pro někoho je pohodlnější vana se zkosením v oblasti zad. Dále si všímejte šířky lemu, ta je podstatná pro instalaci vanové zástěny, když se sprchujete. Také se na něj z jiných stran dá leccos odložit. Pro sprchování je rovněž důležité širší a plošší dno vany, na kterém lze bezpečně stát. Pak má zpravidla odtok v části nohou, když v ní ležíte. Upravit výšku vany pomáhají nastavitelné montážní nožičky. Do mnoha van lze instalovat hydromasážní nebo vzduchový systém, případně oba. A některé vany jsou hydromasáží rovnou vybavené. Snad všechny vany lze obezdít, kdy stojí na nožičkách, případně jsou umístěné v takzvaném lůžku. Některé modely doplněné konstrukcí je možné připevnit na zeď. Ale u volně stojících van by tohle řešení ztrácelo smysl.