Stručný souhrn z článku:

  • Vanilka, pěstovaná již Toltéky a Aztéky, se získává z květů vanilovníku, jejíž zpracování je náročné a odráží se v ceně.
  • Vanilkový cukr obsahuje pravou vanilku či extrakt, zatímco vanilinový cukr využívá vanilin jako náhražku s nižší cenou a odlišnou chutí.
  • Rozdíly mezi oběma typy cukrů spočívají v intenzitě aroma, ceně a složení, přičemž domácí vanilkový cukr lze vyrobit z tobolky a cukru.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Vanilka patří k nejžádanějším druhům koření na světě. Jemné koření s neodolatelnou vůní znali a pěstovali již staří Toltékové a Aztékové, kteří ho používali jako vonnou přísadu do nápojů z kakaových bobů.

Získává se z květů orchideje s názvem vanilovník, která po opylení dozrává v tobolku – často nesprávně označovanou jako lusk. Nezralé tobolky se odřežou, spaří a následně se fermentují a suší, díky čemuž získají typické aroma a hnědočernou barvu.

Pěstování i zpracování vanilovníku je poměrně náročné, což se odráží i ve výsledné ceně koření a jeho omezené produkci. Z tohoto důvodu se už od 19. století snažili lidé najít náhražku, která by byla dostupnější a méně nákladná. A tak se do hry dostal vanilinový cukr. Jak se liší od pravého vanilkového?

Oblíbené vánoční cukroví má vanilku i ve svém názvu. Jak peče vanilkové rohlíčky cukrář a účastník StarDance Josef Maršálek? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube


Vanilkový cukr

  • Výrobky s tímto označením musejí obsahovat pravou vanilku nebo její extrakt. Podle legislativy mohou mít na rozdíl od vanilinového cukru na obale obrázek tobolky a vanilkového květu, takže je poznáte na první pohled.
  • Po otevření sáčku uvidíte v cukru drobné černé tečky a ucítíte intenzivní aroma. Vanilkového cukru stačí přidat do těsta menší množství a chuť bude i tak výraznější a lepší.
  • Při nákupu se vždy podívejte na obsah pravé vanilky. Ten není nijak pevně stanoven a pohybuje se mezi 0,5 až 8 procenty, což má zásadní vliv na výsledné aroma.


Vanilinový cukr

  • Jako náhražka pravé vanilky se používá látka vanilin, která je v pravé vanilce přirozeně obsažena. Jedná se však jen o jednu z jejích aromatických složek, a proto není ve výsledku tak výrazná.
  • Získat ji lze přímo z tobolek, pak se označuje jako přírodní vanilin. Častěji se ale vyrábí uměle a do cukru se přidává jako syntetické aroma.
  • Výhodou je především jeho mnohonásobně nižší cena než v případě produktů z pravé vanilky.


Ethylvanilin

  • Pokud ve složení vanilinového cukru najdete ethylvanilin, vězte, že se jedná o čistě chemickou sloučeninu, která svou vůní vanilku připomíná, ale přirozeně ji v tobolce nenajdete. Je výraznější a může být i mírně štiplavá.

Je na vanilinovém cukru něco špatného?

Pokud máte obavy o zdraví, nemusíte se bát. Uměle vyrobený vanilin nijak neškodí – předávkování je sice možné, ale hrozí pouze v takovém množství, které člověk nemůže nikdy přijmout.

Hlavní rozdíl je v chuti a vůni výsledných cukrářských výtvorů. Pravého vanilkového cukru stačí málo a cukroví i dezerty získají jedinečnou chuť a vůni. V případě vanilinového cukru ho musíte pro podobný výsledek přidat mnohem více, a stejně to nebude úplně ono.

A jak tedy pracovat s množstvím? 20 gramů vanilinového cukru odpovídá zhruba 8 gramům vanilkového (v závislosti na konkrétním obsahu pravé vanilky).

Domácí vanilkový cukr snadno a rychle

  • Chcete si vyrobit vlastní vanilkový cukr do zásoby? Investujte do vanilkové tobolky.
  • Rozkrojte ji, nožem vyškrabejte dřeň a použijte do vybraného receptu. Tobolku poté vložte do uzavíratelné sklenice s cukrem a nechte alespoň týden odpočívat.
  • Nechce se vám čekat? Máte-li výkonný mixér, rozmixujte tobolku s dvěma kilogramy krupicového cukru a uložte do sklenice.

Zdroj: karolinafour.cz, conovehonakopci.cz, www.dtest.cz