Tahle hadička vás nevytopí

Pancéřované hadičky jsou bezpečné. Ale bohužel jen chvíli. Jednoho dne přijdete domů a všude povodeň. Praskly hadičky vyrobené z pryže nebo ze silikonu s nerezovým opletem. Jejich životnost se odhaduje na pět až deset let. Za loňský rok nahlásili klienti pojišťovnám 35 tisíc takových havárií, což je téměř 100 vytopených bytů denně. Prasklou vodovodní hadičkou proteče až 1 500 litrů vody za hodinu, a to – zejména pokud majitel domu či bytu není doma – už může způsobit skutečnou pohromu.

Materiálem budoucnosti při výrobě vodovodních hadiček je nerezový vlnovec. Hadička vznikla ve vývojovém centru společnosti AZ-Pokorny. Jako výchozí materiál inženýři použili nerezový vlnovec, který používají při výrobě bezpečnostních plynových hadic a dalších potrubních systémů. Jde v podstatě o speciálně upravenou nerezovou trubku, která díky použité technologii úpravy získá ohebnost jako gumová hadice. Díky tomu, že je hadička vyrobena pouze z nerezu, je také zcela zdravotně nezávadná, což ocení především rodiny s malými dětmi, citliví lidé nebo ti, kteří se zajímají o své zdraví. Speciální zvlnění, které se chová jako pružina, a absence pryže zabraňují v hadičce usazování vodního kamene, jenž na sebe váže rez, bakterie i řasy.

Okna bezpečně ukotvená

Způsob upevnění okna při montážních pracích bývá často podceňován, a pokud není okno správně upevněno, může se pod zatížením posunout.

Hrana ostění do šířky 60 mm je riziková zóna při montáži a hrozí vylomení zdiva. Pro bezpečnou montáž je tedy nutné dodržet tuto minimální vzdálenost a současně okno mechanicky zajistit. U oken s vestavěnými venkovními žaluziemi se pozice okna posouvá až o 40 mm před hranu ostění, a pokud montážník upevňuje okno přímo do uzavřených rámů, není to správný způsob osazení. Proto SFS intec přináší nový upevňovací systém mechanických konzol JB-D®/L pro bezpečnou a rychlou montáž předsazených oken do stavebního otvoru u hrany ostění. Při montáži do parapetu se používá úhelník s únosností až 100 kg, pro montáž do ostění a nadpraží deska, která upevnění přenese do bezpečné zóny. Tímto způsobem kotvení se také minimalizují tepelné mosty.

Kamna z trubek

Krbová kamna Masterflamme Piccolo I a II mají díky své unikátní konstrukci jedinečnou schopnost rychlé tvorby tepla a jeho plynulou a rovnoměrnou distribuci. Studený vzduch je vespodu nasáván do trubek, které přímo tvoří spalovací komoru. Tím dochází k bezprostřednímu ohřevu vzduchu a jeho vyfukování zpět do místnosti. Kamna jsou k dispozici ve třech různých barevných provedeních (černá, hnědá – sametová a krémová – metalická) s tepelným výkonem 3 – 11 kW, a lze je tak použít jak při vytápění obytných či rekreačních objektů, tak i ve výrobních dílnách a skladech. Díky tzv. nízkému výkonu do vzduchu se hodí do domů s ekologickým režimem.

Obklady z dřevoplastu

Novinkou v nabídce českého výrobce dřevoplastů WPC – Woodplastic jsou obkladové profily. Obklady (obkladové profily ECO) se vyrábí ve variantě Forest, v barvách teak, merbau, palisander, wenge (také novinka) a inox.

Rozměry profilů jsou 150 x 14 x 3100 mm a kvůli zámkovému systému je jejich efektivní krycí šířka 143 mm. Obkladové profily ECO lze využít pro obložení stěn či jiných architektonických prvků, pro obklady stěn okolo terasy, zahradních zídek, pergol či například parkovacích přístřešků.

WPC je uměle vytvořené "dřevo", složené ze 60 % z dřevité moučky doplněné polymerem, což poskytuje optimální poměr mezi těmito dvěma surovinami. To eliminuje nežádoucí vlastnosti dřeva (hniloba, plísně, napadení hmyzem, změna barevnosti, sesychání, kroucení, nerovnosti, třísky, negativní vliv slunce, mrazu, vody atd.) a na druhé straně podtrhuje vizuální efekt dřevěného povrchu.

Zplynovací kotel bez elektroniky

Zplynovací kotel z kvalitní litiny, který umí ekologicky spalovat dřevo i uhlí bez řídicí elektroniky, ventilátorů a dalších komponent závislých na elektřině? Zatím nemožné. Jenže nyní Viadrus představil novinku, která splňuje 5. emisní třídu, a přitom žádnou poruchovou elektroniku závislou na elektrickém přívodu nemá.

Hercules U32 je zplynovací kotel z kvalitní litiny, který umí ekologicky spalovat dřevo i uhlí. Je možné jej provozovat i bez oběhového čerpadla v teplovodních systémech s přirozenou cirkulací topného média.

Kotlové těleso má výkon 18 – 20 kW a je složeno ze sedmi článků, přičemž poslední dva tvoří šachtu vysokoteplotní spalovací komory. Využitím principu zplynování paliva dosahuje kotel účinnosti až 88,5 %. Celý proces probíhá díky optimálnímu promíchání předehřátého vzduchu s plamenem. Dostatečný přívod předehřátého vzduchu zajišťuje speciální tryska, která je součástí spalovací komory. Ta přivádí předehřátý vzduch do keramikou obložené části spalovací komory, kde dochází k hoření plynů, které se uvolňují z paliva v násypné šachtě.

Novinka značky Viadrus je již v prodeji za cenu kolem 37 000 korun.

Účinně proti teplu

Za tropických letních dní, jakých jsme si letos užili více než dost, může v podkroví oproti venkovnímu prostředí panovat teplota vyšší řádově až o desítky stupňů. Vyplatí se proto včas řešit ochranu proti přehřátí, například účinnou nadkrokevní izolací. Mimořádné izolační schopnosti (λd = 0,021 W/mK) při minimální tloušťce izolantu nabízejí izolační desky Permo therm z fenolické pěny, součást nadkrokevního systému Thermo-Line společnosti HPI-CZ. Novinkou je solární úprava vrchní difuzní vrstvy izolačních desek tloušťky 60 mm a 80 mm, která odráží infračervené záření, a omezuje tak přehřívání střešní konstrukce.

Povrch izolačních desek – integrovaná paropropustná vrstva je provedena v reflexním matně stříbrném odstínu, takže odráží infračervené záření, které má zejména v letním období vliv na zahřívání střešní konstrukce. Solární úprava tak pomáhá redukovat prostup tepla do obytného prostoru v horkých letních dnech i vnitřní teplotu na úrovni výšky stropu, takže snižuje náklady na chlazení prostoru pomocí klimatizace.