Prý je nejhorší mouka. A což teprve toho tuku! Nebo snad víc vadí sladké krémy se spoustou cukru? Jděte na to jinak. Omezte do určité míry máslo, uberte cukr nebo ho nahraďte, stejně tak se dá nahradit i mouka.

Používejte poctivé suroviny

Pro začátek by stačilo, když cukroví nebude nadmíru tučné a sladké. Místo klasické mouky zkuste špaldovou. „Nahradit ji lze v jakémkoli receptu, přičemž špalda obsahuje více vitaminů a minerálních látek než klasická mouka. Je i lehce stravitelná,“ tvrdí Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita. Nebo aspoň nahraďte jednu třetinu bílé mouky tou celozrnnou. Vyzkoušet lze i pohankovou, mandlovou, kokosovou či jinou zdravější mouku. K pečení se dají využít také celozrnné vločky. Nebojte se oříšků, výborné je mrazem sušeného ovoce a vysokoprocentní čokoláda. Vsaďte na máslo. Cukr uberte nebo nahraďte medem, použít lze datlovou pastu, agáve sirup a jiné.

Kokosky se špaldovou moukou

Suroviny: 180 až 200 g kokosu, 1 lžíce celozrnné špaldové mouky, 2 lžíce kokosového mléka, 2 lžíce mléka, 2 až 4 lžíce agáve sirupu, ½ čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup: Všechny suroviny dobře smíchejte. Výsledkem by mělo být vláčné těsto, které uhlaďte a dejte asi na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Jakmile se trochu vysuší, těsto nabírejte lžičkou a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 až 170 °C asi 15 minut.

Pohankové linecké

Suroviny: 120 g bio pohankové mouky Probio, 40 g bio třtinového moučkového cukru, špetka soli, 80 g másla, 1 žloutek, domácí džem na slepování

Postup: Z mouky, cukru, soli, másla a žloutku zpracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 2 až 3 hodiny do lednice. Pomoučete vál, pak těsto rozválejte na plát silný asi 2 milimetry. Vykrajujte různé tvary a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v horkovzdušné troubě při 170 °C po dobu 7 minut. Po vychladnutí slepte džemem.

Mandlovo-malinové tyčinky s makovým proteinem

Suroviny: 150 g mandlové mouky, 3 lžíce malin sušených mrazem, 40 g makadamového másla, 2 lžíce medu, 4 lžíce mandlového mléka, 3 lžíce makového proteinu Bohemia Olej na obalení, maliny na ozdobení

Postup: Smíchejte všechny suroviny kromě proteinu. Vzniklou hmotu dejte do formiček a nechte 15 minut ztuhnout v lednici. Pak ji z formiček "vyklepněte" a obalte v makovém proteinu, dozdobte malinami.

Zdroj: Bonavita, Probio, Náš modrý mák