Zvířecí mazlíčky asi většina z nás považuje za členy rodiny, a myslet na ně i o svátcích bereme jako samozřejmost. Určitě jim uděláme velkou radost nějakou dobrotou a v případě některých zvířátek i hračkou.

Na co myslet, máme-li psa?

Pes je velmi vděčné zvíře a na trhu lze sehnat opravdu spoustu hraček pro psy, od balonků, provazů na přetahování, přes pískací hračky, až po aportovací míčky či další vychytávky. Určitě neuděláte chybu, pokud mu koupíte nový pelíšek, pokud je jeho starý už špatný. Některým psům, zejména menším krátkosrstým plemenům určitě můžete koupit i oblečky, aby jim v zimě nebylo chladno.

Pozor bychom však měli dávat, co se týče pamlsků. Samozřejmě můžeme svým pejskům kupovat granule, ale není to nic zvláštního, zřejmě je většina z nich dostává po celý rok. Můžeme však například zvolit nějakou lepší značku a pořídit jim něco, co jim běžně nedáváme, nebo koupit nějakou lahůdkovou konzervu, paštiku atd. Mezi oblíbené pamlsky patří podle prodejců v potřebách pro zvířata také sušené prasečí ucho, různé tyčinky nebo kostičky ze sušených kůží. Rovněž velký úspěch slaví psí čokoláda a různé sušenky. Ty jim ostatně můžeme napéct doma sami.

Speciální pamlsky je třeba kupovat pro štěňata, jejichž trávicí systém ještě není dovyvinut jako u dospělých psů a je velmi citlivý. Některá plemena vyžadují speciální stravu a kromě ní nic jiného. To bychom si měli uvědomit, abychom v dobré víře svým mazlíčkům nezpůsobili bolesti břicha či jiné problémy. Shánět o svátcích veterináře není vůbec jednoduché a především nám jistě záleží na tom, aby se pejsek měl dobře a byl zdravý.

Co se týče jídla, měli bychom vždy důsledně dbát na to, aby bylo určené právě pro psy (nedávat jim kočičí pamlsky jen proto, že byly v akci), případně pro správnou skupinu psů. Dávat jorkšírovi obrovskou kost ze sušené kůže, která je určena pro velká plemena, asi vašeho mazlíčka příliš nepotěší, protože si s ní zkrátka neporadí. Také vždy dbáme na dávkování a nepřecpeme zvíře jen proto, že „přece jsou svátky, tak ať si užije“.

Kočkám stačí i málo

Kočky jsou velmi hravá stvoření, která přitahuje všechno, co se hýbe, proto jim uděláme radost už jenom ozdobeným stromečkem. Spousta řetězů, třásniček a ozdobiček je pro kočku doslova jako hrací koutek. Chceme-li vybírat hračku, je to stejně jednoduché jako u psů, trh s potřebami pro kočky je doslova přeplněn myškami a kuličkami z různých materiálů, peříčky na tyčkách či pérkách, velkou radost jim uděláme novým škrabadlem, prolézačkou či pelíškem.

Kočky zpravidla nenavlékneme do žádných oblečků a upřímně řečeno by to pro většinu z nich bylo spíše utrpením než radostí. Hračky a ostatní věci vybíráme zejména podle toho, jakou osobnost naše kočka má, zda je více, či méně hravá, nebojácná, nebo naopak plachá.

Co se týče dobrot, máme velký výběr mezi paštikami, luxusními kapsičkami či konzervami, kterými na svátky našim mazlíčkům můžeme ozvláštnit jídelníček. Pozor však na to, že kočky jsou obecně mlsní tvorové, a pokud si na něco zvyknou, mohou nad některými novinkami pohrdnout. Nekupujeme proto zbytečně velká balení, ale spíš jednoporcové sáčky nebo krabičky.

A co pro ostatní mazlíčky?

Máme-li doma křečky, morčata nebo králíky, uděláme jim jistě radost novým domečkem nebo prolézačkou, určitě však všichni ocení klasické dobrůtky, jako zelenina, zrní a případně nějaká neobvyklejší pochoutka, kterou v potřebách pro mazlíčky koupíme. Andulkám nebo papouškům zase můžeme pořídit sépiovou kost na broušení zobáků nebo tyčinku lepených zrníček. Stejně tak želvám (vodním, neboť ty suchozemské mají zimní spánek) či rybičkám dopřejeme jejich oblíbené krmivo.

Co na závěr?

Je úžasné, že myslíme na své mazlíčky a chceme jim udělat radost, ale pamatujme, že je pro ně nejdůležitější to, že je máme rádi a jsme s nimi. Pokud je přecpeme dobrotami z našeho svátečního stolu, neuděláme jim laskavost, ale naopak jim tím velmi ubližujeme. Pokud je navlékáme do různých oblečků, které nejsou určené právě pro ně, můžeme se tím pobavit, ale pro mnohá zvířata je to spíše trápení, protože se v něčem takovém necítí dobře.

Stejně tak pokud před nimi střílíme rachejtlemi a podobnými silvestrovskými hračkami, nesvědčí to právě o naší lásce k nim. Mysleme na to, že jsou to němé tváře, které se neumí bránit a nedokážou nám říct, co je pro ně špatné. Buďme k nim citliví a oni nám svou lásku oplatí stonásobně.