Víte, že zítra má svůj svátek oblíbená vánoční hvězda? U nás sice není zvykem 12. 12. slavit Den poinsettie, zato doma ji chce mít na svátky skoro každý. Na co si dát pozor, pokud se ani vaše Vánoce bez ní neobejdou?

Kde ji budete kupovat

Krása této rostliny je velmi křehká, vadí jí chlad, průvan, výkyvy teplot i špatná zálivka. Na květináči to sice nemá napsané, ale vy se těmito pravidly řiďte. Vánoční hvězdu postavenou u dveří obchodu, někde v chladu nebo rovnou venku pod širým nebem nekupujte. Také si ji dobře prohlédněte, jak je vyvinuté olistění, v jakém stavu jsou poupata (všímejte si budoucích malých květů uprostřed záplavy červených nebo jinak zbarvených listenů). V obchodě stejně jako pak doma vadí, když je zemina suchá, ještě větší zlo je však přemokřená.

Transport křehkého zboží

Hvězdu si nechte opravdu, ale opravdu dobře zabalit, a ještě ji dejte do tašky s pevným dnem a překryjte papírovou krabicí. A spěchejte domů, ideálně z obchodu rovnou do tramvaje nebo auta. Každých pár zbytečných minut navíc, kdy pobývá v chladu, hraje negativní roli. Někdy právě tohle lidé až tak neřeší, a dělají chybu. S vánoční hvězdou se nikde zbytečně necourá. Stačí, že už teď jsou venku nízké teploty, což pro transport není optimální. Při troše snahy se však dají rizika opadu listů v důsledku chladu eliminovat.


Mírná aklimatizace

Doma nespěchejte s rozbalováním více vrstev papíru, nechte ji v nich zabalenou třeba hodinku. Prvních několik dní až týden může postát v prostředí s nižší teplotou, pod 20 °C, kam míří dobře rozptýlené světlo a tepelný zdroj není poblíž květináče. Pak ji lze přesunout do prostředí, kde je o pár stupňů více, asi 20 až 21 °C. Tedy tam, kde vám bude dělat radost až do nového roku. Nedávejte ji k oknu, a když budete v místnosti důkladně větrat, raději ji na chvíli přeneste jinam. U vás doma stejně jako v obchodě platí – žádný průvan, žádné „otužování“. Hezky stabilní teplota a dostatek světla.

Jak na zálivku

Zalévejte ji odstátou vodou do květináče, mírně vlhký substrát je ideální. V podmisce však nemá dlouho zůstat voda. Pokud asi po 15 minutách podmiska stále „plave“, zbytek vody z ní vylijte. Kdybyste poinsettii naopak nechali trochu přeschnout, což se pozná podle svěšených listů, můžete ji celou umístit do nádoby s odstátou vodou. Asi po 15 až 20 minutách ji vyndejte, nechte dobře okapat a vraťte zpět. Ostatně takhle s ní stejně budete zacházet, pokud podlehnete aktuálnímu trendu a budete ji pěstovat jako kokedamu.
V interiérech je v zimě většinou sušší vzduch, vánoční hvězdě prospěje, když ho kolem ní budete zvlhčovat. A dokud kvete, lze jí trochu přilepšit hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny.