Pokud jste se rozhodli koupit vánoční hvězdu již nyní, dbejte na její výběr. Tato rostlinka totiž k smrti nesnáší mráz. Jestli si ji tedy chcete pořídit u stánku, raději si nákup rozmyslete a zamiřte do nejbližšího kamenného květinářství, kde je přeci jen tepleji než venku. Je lepší vybírat tu, která má husté zelené listy a ještě nevypučené červené. Výběr se vám jistě vyplatí, květina s pučícími listy může vyrašit už do týdne a kvést dva až tři měsíce. Nechte si ji zabalit do jemného papíru a rychle ji dopravte do tepla. Jinak hrozí, že by květinka mohla namrznout a doma by vám do druhého dne opadaly listy.

Světlo, prosím

Poinsettii doma umístěte na světlé a slunné místo, třeba na okno, kde se jí bude skvěle dařit. Ovšem za předpokladu, že na ni nebude z okna táhnout studený vzduch. Nejraději má teploty mezi 15 a 22 stupni. Umístěte ji tedy dále od topení nebo na parapet tam, kde netopíte. Na vánoční hvězdu také nikdy nevětrejte, a to ani krátkodobě, opadala by. Naopak má ráda teplo a vlhko, proto ji jednou za čas nezapomeňte orosit.

S vodou opatrně

Pravidelně vánoční hvězdu zaléváte, abyste jí dopřáli, a ona vám stejně pravidelně zajde? Bohužel ač v dobré víře, děláte největší chybu. Poinsettia patří mezi sukulenty a je původem z Mexika. Jako taková snese spíš delší dobu sucho než přelití. Úplně stačí zalít ji jednou za týden, a to odstátou vodou pokojové teploty. Po dvaceti minutách rostlinu zkontrolujte, jestli nemá vodu v misce. Pokud ano, ihned ji vylijte. Někteří pěstitelé si nemohou vynachválit postup, při kterém rostlinku na maximálně deset minut namočíte do vody, necháte nasáknout a pak květinu odkapat. Zase platí, že případnou přebytečnou vodu z misky musíte vylít. Přelévání vede k opadání listů.

Červená i příští Vánoce

Vánoční hvězda je trvalka, s trochou péče se vám jako taková začervená i příští roky. Po odkvetení listy poinsettie opadají, ale nevěšte hlavu a připravte ji na další sezonu. V první řadě ji postavte na chladnější, ale tentokrát už stinné místo s teplotou maximálně 15 stupňů. Jakmile nastoupí březen, seřízněte výhonky na deset centimetrů. Pracujte v rukavicích, protože ze stonků vytéká mléko, které je jedovaté a po zasažení holé pokožky může přivodit i nevzhledný ekzém. A pokud chcete mít rostlinek víc, žádný problém. Rozmnožují se řízkováním. Jednotlivé řízky vložte do sklenice s vodou a nechte zakořenit. Výhonky zasaďte po jednom do květináče se směsí listovky, drnovky, pařeništní zeminy a písku. Na zemině nikdy nešetřete, ani si neulehčujte práci, v obyčejné hlíně by rostlinky zahynuly. A jednou za měsíc je přihnojte speciální směsí na poinsettii.

Od září minimum světla

Květina vám bude velmi vděčná, pokud ji zhruba od začátku září trochu obelžete. V té době jí totiž svědčí hodně tmy a stínu, některé prameny uvádí, že poinsettia potřebuje podobné prostředí až deset hodin. Na tuto dobu ji stačí stínit třeba krabicí nebo kartónem, aby byla v polostínu. Zhruba osm týdnů před Vánocemi ji pak na čtrnáct hodin přendejte do úplné tmy. Květině změna stanoviště nevadí a tma jí pomůže, aby se těsně před Vánocemi listy zase zbarvily do krásně rudého odstínu.