Vánoční hvězdy, bramboříky, azalky, kamélie, gloxínie nebo kolopejky. To jsou typické vánoční květiny. Jak se o ně postarat nejen v období Vánoc, ale i po nich, vám poradíme v dnešním článku.

Vánoční hvězda

Rostlina blízce příbuzná pryšcům, což nám napoví mléko, které roní po poranění ze svých listů. Dříve s nimi patřila do jednoho rodu (Euphorbia), později ji botanici vyčlenili samotný rod a dnes se může pyšnit latinským názvem Poinsettia pulcherrima – pryšec nádherný. Tmavě zelené laločnaté listy jsou ve vrchní části nahrazeny barevnými listeny, které mají v přírodě za úkol přilákat opylovače. Samotné květy, žluté barvy, jsou poměrně nenápadné. Vánoční hvězda je rostlina do teplých interiérů, takže ideální společník do moderních bytů. Při koupi si prohlédněte, zda není rostlina přelitá (jako všechny pryšce vyžaduje mírnou zálivku), a také to, jestli nejsou pravé, žluté, květy odkvetlé. Listy by měly být zdravé, sytě zelené, spodní listy by neměly být zažloutlé ani zaschlé. Rostlinu si nechte důkladně zabalit, včetně vrchní části, a co nejrychleji ji přepravte domů. Tam ji postavte na světlé místo s teplotou nad 20 °C.

Brambořík

Nejoblíbenější hlíznatá rostlina pěstovaná v interiérech má srdčité listy s výraznou kresbou a květy s otočenými okvětními plátky růžové, fialové, červené nebo bílé barvy. Vyšlechtěny jsou i kultivary se zkadeřenými květy. Rostlina patří do chladných interiérů, pokud máte dvojitá špaletová okna, máte vyhráno. Ideální teplota je mezi 10 a 15 °C. Pokud splníte tyto podmínky, pokvete vám neúnavně až do března. Zálivku provádějte spodem tak, abyste nezvlhčovali hlízu, a nezapomeňte přihnojit.


Kamélie

Své jméno nesou po brněnském rodákovi, botanikovi a lékárníkovi J. Camelovi. Pocházejí z východní Asie a v interiérech pěstovaná Camellia japonica je blízce příbuzná čajovníkům.

V přírodě vytvářejí až několikametrové keře se sytě zelenými, kožovitými listy. V produkčním zahradnictví se těší větší oblibě plnokvěté kultivary v odstínech růžové nebo červené barvy, ale kouzelné jsou i jednoduše kvetoucí kultivary žluté barvy. Starší keře jich vytvářejí desítky. Stejně jako brambořík mají raději chladné interiéry s teplotou okolo 10 °C. Jsou vděčné za vyšší vzdušnou vlhkost, takže zimní zahrady jsou pro ně ideálním řešením. Poté, co nasadí květy, s nimi neotáčejte, protože rostlina může reagovat tím, že shodí květy. Sbírku kamélií si můžete prohlédnout v zámeckém zahradnictví v Rájci nad Svitavou.

Azalky

Pokojové azalky jsou blízce příbuzné těm venkovním. Jsou drobnější, vejčité lístky jsou jemně chloupkaté, květy jsou zpravidla plné, růžové, červené nebo bílé. Ideální teploty pro jejich pěstování jsou mezi 10 – 15 °C a podobně jako kamélie milují vyšší vzdušnou vlhkost. Vyžadují bohatou zálivku, ale rostliny nikdy nesmí stát ve vodě.

Gloxínie

Sametové zvonky gloxínií (Sinningia hybrida) a jemně plstnaté listy naznačují příbuzenský vztah k africkým fialkám. Nejen botanická příslušnost, ale i péče je podobná. Gloxíniím vyhovuje celoročně pokojová teplota a světlé místo bez přímého slunce. Zálivku provádíme spodem, abychom nezvlhčili kořenový krček, a substrát udržujeme stále mírně vlhký. Rostlinám prospívá období vegetačního klidu, kdy po odkvětu omezíme zálivku a necháme je zatáhnout do hlízy ukryté pod zemí.

Kolopejka

Poslední rostlinou uděláme radost majitelům vytápěných bytů, kde se teplota pohybuje nad 20 °C. Sukulentní Kalanchoe blossfeldiana se vyrovná s vyššími teplotami i nízkou vzdušnou vlhkostí. Jen světla jí dopřejte dostatek, z domoviny je zvyklá na plné slunce. Jednoduše kvetoucí kultivary postupně nahradily plnokvěté, zejména ze skupiny ´Calandiva´.