Stručný souhrn z článku:
- Panettone z Itálie a štóla z Německa jsou tradiční vánoční pečiva, první je lehký sladký chléb, druhá symbolizuje Ježíška.
- Britský vánoční pudink a francouzské Bûche de Noël jsou hutné dezerty, první s rozinkami a alkoholem, druhé ve tvaru dřevěného polena s čokoládou.
- Polský makowiec a španělský turrón reprezentují vánoční sladkosti ve svých zemích, první je závin s mákem, druhý cukrovinka z mandlí a medu.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Panettone (Itálie)
Panettone má původ v Miláně. Jeho historie sahá až do středověku, ale populárním vánočním dezertem se stal až ve 20. století. Moučník má typický kupolovitý tvar, je vysoký 12-15 centimetrů a může vážit až 1 kilogram.
Tradiční recept zahrnuje hladkou mouku, cukr, sušené a kandované ovoce, citronovou kůru, máslo a vaječné žloutky. Trochu připomíná naši vánočku, ale jeho struktura je díky velmi dlouhému kynutí mnohem lehčí a nadýchanější.
Štóla (Německo)
Populární štóla se v Německu peče už od 15. století v Sasku. Má tvar bochníku, který má symbolizovat Ježíška zabaleného v plenkách. Původně se podávala během adventu jako postní pečivo, takže obsahovala pouze mouku, vodu a kvasnice. Později byl recept upraven a obohacen o mléko, máslo, sušené ovoce, ořechy, marcipán a další ingredience.
Vánoční pudink (Velká Británie)
Tradiční britský pudink pochází ze 14. století a odráží bohatství a slavnostní atmosféru vánočního období. S naším pudinkem nemá nic společného – jedná se o velmi hutný moučník, jehož hlavními složkami jsou rozinky, sušené ovoce, citronová kůra, hladká mouka, mléko, cukr, hovězí lůj, koření a alkohol. Připravuje se několik týdnů před Vánocemi, aby správně dozrál.
Bûche de Noël (Francie)
Tento půvabný francouzský dezert pochází z 19. století. Jedná se o roládu plněnou máslovým krémem a zdobenou čokoládovou polevou. Svou podobou připomíná dřevěné poleno a odkazuje na původně keltskou tradici, kdy se během oslav slunovratu zažehával oheň nejhezčím kusem dřeva, jež se polévalo vínem a zdobilo ovocem.
Makowiec (Polsko)
V Polsku se na Vánoce peče makowiec, což je závin z kynutého těsta bohatě plněný mákem, který symbolizuje hojnost a dobrou úrodu. Někdy se do náplně přidávají také ořechy a sušené ovoce.
Turrón (Španělsko)
Ve Španělsku nesmí o Vánocích na stole chybět turrón – cukrovinka podobná tureckému medu. Svůj původ má v arabské kuchyni, ale v průběhu let se stal ikonou španělských vánočních tradic. Základními surovinami jsou mandle, cukr a med. Připravuje se ve dvou variantách – měkký turrón obsahuje mleté mandle (či jiné druhy ořechů) a připomíná nugát. Tvrdý turrón se vyrábí z celých pražených mandlí a tradičně se podává v oplatce.
Kletzenbrot (Rakousko)
Kletzenbrot je tradiční rakouský vánoční chléb tmavé barvy, který se původně připravoval ze sušených hrušek. Dnes se do těsta přidávají i další druhy sušeného ovoce, například jablka, švestky, rozinky nebo datle, dále ořechy, med, skořice, hřebíček, sušený koriandr, fenykl a další druhy koření.
Zdroj: yummybazaar.com, expatexplore.com