Vánoční pokojové rostliny k Vánocům prostě patří. Často se ale stává, že některé druhy přežijí sotva Štědrý den. Proto zpozorněte už při jejich nákupu. Nekupujte rostliny, které jsou umístěné v regálu přímo u vchodu do obchodu. Vyhněte se také rostlinám, na kterých jsou vidět známky plísně či jiné choroby. Pečlivě si rostlinu prohlédněte, sáhněte si na její zeminu, a pokud objevíte některý z výše popsaných příznaků, rostlinu nechte raději v obchodě. A které vánoční pokojové rostliny si můžete pořídit?

Vánoční hvězda

Nejznámější vánoční pokojovkou je rostlina, která má nadcházející svátky už ve svém názvu. Ano, jde o vánoční hvězdu. Vybrat si můžete od tradiční červené přes růžovou a krémovou až k vícebarevným formám s melírovanými listeny.

Pokud chcete, aby vám rostlina neuvadla, volte ty, které mají ve středu svých barevných listů malé žluté květy. V případě, že rostlina pouští pyl, nebo jí květy opadávají, moc dlouho už vám nevydrží. Když si rostlinu přinesete domů, něčím ji přikryjte, aby se vyrovnala s teplotními rozdíly venku a u vás doma. Poté ji mírně zalijte a až pak odstraňte ochrannou fólii.

Vánoční hvězdu umístěte na světlé místo bez přímého slunce. Ideální pokojová teplota by se měla pohybovat kolem 22 °C. Dařit se jí však nebude blízko radiátorů nebo na okně, kterým často větráte. Zalévejte rostlinu odstátou vodou v pokojové teplotě. Zemina by měla být vlhká, nikoliv přelitá. Vodu z podmisky vždy vylévejte.

Vánoční kaktus

Vánoční kaktusy jsou tak krásné, že mohou směle konkurovat ozdobám na vašem vánočním stromečku. Jejich velkou výhodou je, že jsou velmi odolné a při správné péči vás tak budou těšit roky. Vánočním kaktusům se daří na světlých místech, například na oknech. Když poupata odpadnou, pravděpodobně jim nedělají dobře vysoké teploty. Podle toho pak rostlinu přesuňte na lepší místo. Vánoční kaktus zalévejte tak, aby nestál ve vodě.

Brambořík

Další typickou vánoční rostlinou je brambořík. Byl vyšlechtěn do mnoha velikostí, krásných barev a tvarů květů. Jeho vzhled ale často nevydrží tak, jak byste si přáli. Postupně sledujete, jak se listy bramboříku svěšují a rostlina začíná hnít. Ve většině případů bývá na vině příliš vysoká teplota a přemíra zálivky (často přímo na listy a hlízu).

V období květu, tedy od pozdního podzimu až do začátku jara, nesmíte nechat brambořík vyschnout. Ovšem pozor, nezalévejte hlízy a vodu lijte do podmisky. Rostlina má také ráda rozptýlené světlo, chladnější místnost, těsnější květináč a jednou za 14 dní tekuté hnojivo.

Zdroj: ireceptar.cz, ceskestavby.cz