Na vánočním pečivu dá často nejvíc práce různé vykrajování; všelijaké formičky a vykrajovátka jsou nezbytná a plno filigránské práce nám ubírá drahý čas. Pokud váháme, jestli to vánoční cukroví přece jen radši nakonec nekoupit hotové, naše rozhodnutí ve prospěch domácího pečení může zvrátit předpis na řezy. Řezy nevykrajujeme, jednoduše pečeme vcelku a nakonec rozkrájíme ostrým nožem s pilkou na kousíčky podle chuti. Pečivo je výborné chuti a zajímavého vzhledu – zdobit je můžeme kandovanou třešní, lískovým oříškem, půlkou vlašského ořechu, čokoládou… Pomerančové řezy 90 g hladké mouky, 2 vejce, 80 g cukru, trocha citrónové kůry (může být jemná – koupená v sáčku), špetka skořice, špetka amonia, kandovaná pomerančová kůra Cukr třeme se žloutky ručně nebo ve šlehači do husta; postupně zašleháme půlku mouky. Ušleháme sníh a přimícháme do něj druhou část mouky s amoniem a citrónovou kůrou. Sníh vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, posypeme pomerančovou kůrou a v mírné troubě upečeme. Vychladlé řezy krájíme na obdélníčky a ještě je můžeme přizdobit.. Řezy s ořechovým vrškem Těsto: 250 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 100 g tuku, 3 žloutky, čajová lžička prášku do pečiva Na oříškový vršek: 2 bílky, 100 g cukru, 50 g mletých ořechů nebo lískových oříšků, citrónová kůra, lžíce kakaa V mouce rozdrobíme tuk, do směsi přidáme cukr, prášek, žloutky a umícháme těsto. Rozválíme obdélník, který pokryje celý plech; silný by měl být asi 8 mm. Těsto dáme na pomaštěný plech a v mírně předehřáté troubě pečeme. Ušleháme mezitím tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr, kakao a oříšky. Směs šleháme v horké lázni – když je prohřátá, vyndáme z trouby napůl upečený obdélník řezů a natřeme směs na něj. Jemně poprášíme hladkou moukou a dopečeme do křupava. Když těsto vychladne, krájíme na čtverečky nebo na úzké řezy. -ag-