Základ je samozřejmě stromeček. Ten necháme na vás. Nebudeme vám mluvit do toho, jestli mít stromek umělý, nebo živý, jestli zdobit slaměnými ozdobami, nebo čokoládovými kolekcemi. Pokud ale chcete letošní Vánoce něčím ozvláštnit, zkuste stromek omašlit. Kupte klubko široké stuhy v barvě, kterou máte rádi, a vytvořte na větvích nádherné velké mašle. Je to nejjednodušší a také nejlevnější způsob, jak ozdobit stromek. Když navíc spojíte mašle se stejně barevnými koulemi, můžete je k větvím právě takhle přivazovat. Uvidíte, jak je to efektní.

Na stůl pěkný ubrus a prostírání

Ubrus na stole. To je základ. Ubrus povznese stůl o třídu výš a udělá z obyčejného místa k jídlu místo pro odpočinek, relaxaci a pohodu. Ubrus je základem vánočního stolu. Může být bílý i barevný. Pro efekt se ale snažte o kontrast. Například bílý ubrus s bílým nádobím bude dost nudný. Zkuste ho tak alespoň doplnit prostíráním v kontrastní barvě nebo doplňky.

A právě doplňky mohou být tou nejlepší a nejrychlejší cestou pro navození vánoční atmosféry. Postavte si jednoduchý svícen na stůl, obložte ho vánočními koulemi, které jste nevyužili na stromku, poházejte po stole tyčinky skořice a badyánu, proložte meziprostory smrkovou větvičkou. Stačí vám patnáct minut a stůl je připravený. I s příbory, porcelánem a skleničkami.

Vánoční nálada

A teď vánoční nálada nejen na stole nebo kolem stromečku. Jak ji vytvořit? Zkuste svíčky. Jedna nestačí. Rozmístěte jich po místnosti pět, deset. Vytvořte z talířků, váziček a svíček zákoutí, kde normálně sedáváte s notebookem. Ten teď potřebovat nebudete. Na stěnu zavěste vánoční koule na stuze. Zapalte svíčky a františka. Vánoční věnec, který máte na dveřích, přemístěte na jednoduchý háček z ohnutého drátu na okno.

Zhasněte hlavní světlo a nechte zářit svíčky a doplňkové ambientní osvětlení.

Vánočně ozdobený interiér obnáší i nejrůznější dekorace interiéru jako svícny se svíčkami, vonné tyčinky, závěsné dekorace ve formě věnečků, pověšeného jmelí a kytic sušin. V současnosti jsou trendem také dekorace z vrbového proutí, bambusu, slámy a mořské trávy. Jsou trvanlivé, nejen na jednu vánoční sezonu, takové vám vydrží i několik let. Hodně oblíbené jsou ozdobné i světelné řetězy na zeď, okna, balkony a vchody domů, nebo okenní nalepovací a nástřikové dekorace.

Nápad za všechny peníze – vezměte nevyužité žárovičky na stromeček, nacpěte je do skleněné vázy (nejlépe čirý skleněný válec) a zapněte do zásuvky. Efekt je dokonalý.