Japonská kuchyně používá na řízky světlejší a hrubší panko strouhanku. Zatímco na naši strouhanku potřebujete starší rohlíky či jiné pečivo, které po proschnutí rozmixujete najemno, panko strouhanka se vyrábí hrubým namletím či nastrouháním čerstvého bílého pečiva. Kromě textury připomínající vločky a původu na ní není nic zvláštního, zato výsledek je nesrovnatelný. Nevěříte? Z panko strouhanky Japonci vyrábí tradiční pochoutku – řízek tonkatsu. Při jídle si ho vychutnáte chuťové i ušima.
Přesvědčte se o tom ve videu:
Panko strouhanku využijete na zahuštění omáček, na obalení jakéhokoliv masa, sýrů či hub. Protože nenasákne velké množství oleje či jiného tuku, který na smažení používáte, jídlo je lehčí a zdravější.
Vyrobte si strouhanku panko doma za pár minut
Panko strouhanku můžete koupit v obchodě, ale její výrobu zvládnete doma za pár minut. Budete na ni potřebovat toastový chléb nebo chlebíčkovou veku.
Nejprve okrájejte všechny tmavé kůrky, které do panko strouhanky nepatří. Poté chleba namelte nebo nastrouhejte na struhadle, přičemž použijte hrubší stranu. Chléb můžete také rozdrolit v ruce.
Předehřejte troubu na 150 °C a vyložte plech pečicím papírem. Na něj rozložte drobky do tenké vrstvy a nechte je v troubě zcela proschnout asi 5 minut. V průběhu schnutí drobky párkrát promíchejte. Nesmí začít hnědnout, musí zůstat stále světlé. Takto usušenou panko strouhanku nechte vychladnout a uložte ji v uzavíratelné nádobě.
Tímto vaše kulinářské umění může začít!