Během léta vaříme velmi často mimo svou kuchyni. V apartmánu u moře vybaveném kuchyňkou, ve společné kuchyni autokempinku, na své chatě či chalupě. Ale také připravujeme a konzumujeme jídla v improvizovaných podmínkách na horských túrách, v divoké přírodě, anebo na tak prozaických místech, jako jsou stoly na parkovišti u dálnice. Protože jsou to všechno více či méně polní podmínky, a navíc je většinou vedro, a potraviny tedy podléhají rychleji zkáze, musíme se snažit je dobře zabalit, skladovat a vůbec dodržovat hygienu.

Každý ví, že by se v tropických teplotách zbytečně neměla konzumovat majonéza a saláty z ní. Ale své udělá třeba i špatně zabalený chleba, ve kterém se umí také hroznou rychlostí rozmnožit mikroorganismy. Na vině jsou jednoduché chyby – kde by mělo být jídlo zabalené do plátěné utěrky, je v mikrotenu, kde by mělo být v termotašce, je třeba dokonce položené na okénku auta.

Do čeho jídlo správně zabalit? Co by nám před menším výletem i dlouhou cestou na dovolenou nemělo chybět? Rozhodně investujme do termotašek a termoboxů s dostatečným množstvím chladicího média. Potřebujeme také alobal, potravinovou fólii, papírové utěrky a ubrousky a svačinové krabičky – různě velké plastové kontejnery s víčkem. Na zabalení jídla na cestu se sice dají použít misky určené do mrazničky, ty mají ovšem velmi pevné víčko, což může být někdy na škodu – dovnitř nejde vzduch, a obsah se může v horku zapařit. Vyrábějí se ale speciální svačinové boxy na ukládání potravin třeba do batohu. Ty mají ve víčku otočné kolečko, jehož otevíráním pouštíme dovnitř větší nebo menší množství vzduchu. Uvnitř by pak mělo být jídlo podle svého charakteru zabaleno volně v papírovém ubrousku nebo v alobalu.

Na horké nápoje přichází opět ke slovu stará dobrá a stále nepřekonaná termolahev neboli termoska. Plastové lahve koupíme raději půllitrové než dvoulitrové, protože menší se dají naskládat do termoboxu, zatímco u nedopitých velkých je opět v horku a na slunci rychlé nebezpečí kontaminace obsahu. Malé lahve jsou tak hygieničtější a navíc jejich obsah chutnější, protože jej můžeme průběžně chladit.

Máme-li všechno připraveno, správně zabaleno, můžeme se vydat na cestu.

-ag-Foto: www.isifa.com