Letní polévky se rozdělují do dvou proudů: studené a potom ty klasické letní, „prázdninové“ – zeleninové nebo houbové. Ty první jsou nejlepší do horka, ale ještě u nás tak docela nezdomácněly, snad kromě bulharského taratoru – jemně strouhané okurky s koprem a česnekem, zalité hustým jogurtem. V poledne tedy horkou polévku vyměníme za studenou, večer ale bude chutnat i klasická kulajda nebo bramboračka. Tučné varianty polévek vynecháme: v horku není nejlepší pořádat vydatnou „svačinovou“ polévku držkovou, ale ani vývar – po horkém se leda zpotíme, když jej necháme trochu vychladnout, objeví se zase na jeho hladině tučná oka. Ne každý totiž odstraní z polévky nadbytečný tuk. Polévka by měla vonět po čerstvé zelenině, bramborách a houbách. Zeleninový vývar okořeníme různými zelenými bylinkami, dát si můžeme i zahuštěné krémy jako pórkový nebo květákový, vonící po muškátovém oříšku (stačí párkrát strouhnout oříšek nad polévkou). V létě je nedoceněná také polévka fazolová či čočková. Čočkovou uděláme z různých druhů čočky, které najdeme nejspíše v obchodě se zdravou výživou. Také fazolová nemusí být fádní: druhů fazolí je opravdu mnoho – a už i u nás. Delikátně jemná je polévka z dlouhých zelených tenkých fazolek. Také můžeme všechno spojit a udělat si česnekem provoněnou polévku hrstkovou – podle názvu dáváme po jedné hrsti čočky, hrášku, fazolek, dále kroupy, krupky... Po dobré polévce v horku stačí třeba jenom dobrý salát – máme-li hlad, zvolíme nějaký sytější a výživnější, třeba kuskusový. Jednou z praktických věcí, které uvaříme v mžiku, je totiž kuskus. Recepty s ním bychom si tedy měli schovat na dobu, kdy nemáme vůbec čas, ale chceme rychle připravit něco dobrého, a také na letní vedra – nemusíme čas trávit u plotny, a přesto máme z kuskusu rychle hotový univerzální základ k mnoha salátům a dalším výborným receptům. -ag-