K tomu, abychom se při práci v kuchyni neunavili, potřebujeme mít pracovní plochy v optimální výšce vzhledem ke své postavě, jednotlivé pracovní zóny co nejúčelněji sestaveny za sebou a také vhodnou pracovní židli.
Různé výšky pracovních ploch
Kuchyně musí kuchaři sednout na míru
Když předpokládáme, že většinu práce v kuchyni zastává jeden člověk, musí zařízení plně vyhovovat právě jemu. Ostatní, kteří vaří občas nebo jenom pomáhají, se tomuto uspořádání přizpůsobí.
Pro leváky sestava v protisměru
Například pohodlí pro leváka v kuchyni neznamená jen pár malých předmětů jako škrabka na brambory přizpůsobená na levou ruku. Znamená to změnu celé prostorové orientace pracovních kuchyňských zón. Zprava doleva musí levák mít mycí centrum, potom pracovní plochu, sporák, nejvíce vlevo odkládací plochu. Převezme-li někdy v budoucnu většinu práce někdo jiný, právě variabilita modulů dovolí celou sestavu v krátké době sestavit v opačném gardu.
Vyšší pracovní plocha je pohodlnější
Mycí centrum je vyšší
Stejně tak mycí centrum je vyšší, a to nepodceňujeme, ani když máme myčku. I k ní si ponecháme nebo nově pořídíme dřez s odkapávačem nebo dvojdřez. Stále ho budeme potřebovat k rychlému opláchnutí právě potřebného kousku nádobí, k čištění ovoce a zeleniny nebo cezení brambor a špaget…
Do hrnců musíme vidět
Varná plocha má být naopak zabudována v nižší úrovni kvůli bezpečnější manipulaci s nádobím i vzhledem k optické kontrole během vaření. Mělo by to být 80 cm, což je zase o 5 cm nižší, než jsou běžné sporáky.
Rozšířené pracovní desky
Pracovní židle
Někdy si neuvědomujeme, že v kuchyni zbytečně dlouho stojíme a že spoustu úkonů můžeme dělat v sedě. Protože by ale bylo namáhavé neustále vstávat a sedat na jídelní židli, pořídíme si ke kuchyňské lince výškově nastavitelnou jezdící židli s bederní opěrkou.
- Alena Gembalová -