V nejedné kuchyni již odedávna kralují bylinky. Běžně míváme k přípravě bylinných čajů na dosah lipový květ, bezinky, kopřivový list, heřmánek, malinový, ostružinový a jahodový list, meduňkovou či mátovou nať. Jenže nejen bylinkovými čaji je člověk živ. Běžně dostupným zeleným kořením můžeme zpestřit i náš jídelníček. Většina z nás se v kuchyni jistě neobejde bez majoránky, na ryby jsme si zvykli používat šalvěj, sušená petrželka je přímo samozřejmostí. V posledních letech získaly oblibu i směsi, jako je například tatziky či směs na bylinkové máslo. Kdo však měl možnost ochutnat pravou českou bramboračku s čerstvou majoránkou, těžko se vrací k sušené variantě. Dnes už svou chuť však zapírat nemusíme. Není nic snadnějšího než si vyjít na nejbližší tržiště, kde najdeme zelené bylinky po celý rok nebo si můžeme zřídit na kuchyňském okně vlastní bylinkovou minizahrádku, určitě se nám to vyplatí. Klíčky a rychle rostoucí natě Čím začneme? Snad nejlépe Řeřichou setou. Jde vskutku o velmi nenáročnou rostlinku, kterou můžeme pěstovat v kterémkoliv ročním období. K životu semínka potřebují pouze plochou misku, do níž se rozprostře na dno chomáč vaty, ten se zalije vodou. Během týdne je již řeřicha vhodná ke konzumaci. Doroste výšky 6-7cm, ostříhá se a může se hned použít ve studené i teplé kuchyni. Má příjemnou trošku ostřejší chuť připomínající ředkvičku. Podporuje trávení a tělu také prospívá svým vysokým obsahem vitamínů C, B1, K a karotenu. Obsahuje také řadu minerálních látek, jako je síra, železo, vápník a hořčík. Podobným stylem získáváme také klíčky vojtěšky, hrachu, čočky či sóje. Všechny tyto rostliny dodávají především v zimním a předjarním období tolik potřebný vitamín C a pomáhají tak bojovat našemu organismu proti jarní únavě. Kopřiva dvoudomá Tuto bylinu, která plevelí na rumištích, u plotů a zdí, sice nebudeme sázet do květináče či truhlíku, ale jistě si rádi domů přineseme její rašící lístky již z první jarní vycházky. Mladá kopřiva je totiž v kuchyni skutečnou delikatesou. Vedle toho je bohatá na vitamíny C, B2, B6, karoten, kyselinu pantotenovou, fytoncidy, železo, hořčík, vápník a mangan. Upravuje trávení, vyvolává pokles cukru v krvi, má žlučopudné a močopudné účinky , také tzv. čistí krev, takže bývá také součástí jarních čistících kúr. Kopřivy pro kuchyňskou úpravu dobře propereme, palčivost ztrácejí spařením vodou o teplotě 85oC nebo při tepelné úpravě. Pampeliška neboli Smetanka lékařská Patří také k volně rostoucím rostlinám, které mnozí z nás považují za plevel. Přesto však jde o velmi hodnotnou bylinu obsahující řadu komponentů, jež obohacují náš organismus. V pampelišce najdeme vitamíny C, B, karoten, inulin, cholin, draslík, sodík, hliník, mangan, měď, železo, vápník, síru a fosfor. Listy podporují výměnu látkovou, snižují krevní tlak, zvyšují vylučování žluči a moče. Doporučuje se především lidem, které trápí dna a revmatismus. Pampeliškové květy uvolňují hleny, díky tomu pomáhají při nemocech dýchacích cest. Kopr vonný Je velmi vděčná jednoletá rostlina, která se množí i samovýsevem a daří se jí dobře, jak na záhoně, ve skleníku, tak i za kuchyňským oknem. Kopr se množí semenem, které se vysévá do mělkých řádků. V květináči či truhlíku potřebuje k zdárnému růstu dobrou zahradní zem. Sklízí se za čtyři až šest týdnů. Kopr je velmi bohatý na vitamín C, provitamín A dále ještě celou řadu rostlinných minerálů. Tato rostlina podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, je mírně močopudná a má uklidňující účinky. Petržel zahradní Pěstuje se na zahrádce, v květináči, v truhlíku i ve specializované nádobě, která se zavěšuje na stěnu či visí od stropu, v tzv. petrželáku. Jde vlastně o kulatý květináč s řadou děr, z nichž pak vyrůstá petržel. Petržel také rychle vyroste, založíme-li drobnější kořeny do lehké zeminy v květináči za oknem v teple. Případně stačí pro rychlou kuchyňskou spotřebu vrcholové odřezky kořene položit řeznou plochou na talíř, zalít tenkou vrstvou teplé vody a ponechat na světle a teple. Na zahrádce se naťová petržel vysévá od dubna do července. Nad hlínu se však prodere až po třech týdnech, pak už roste poměrně rychle. Petržel obsahuje větší množství vitamínu C, karoten, železo a hořčík. Má antibakteriální vlastnosti, močopudné účinky a silně prokrvuje oblast pánve, proto je třeba užívat ji s mírou v těhotenství. Bazalka pravá Je silně aromatická bylina, která by především neměla chybět při přípravě pokrmů italské kuchyně. Je možno ji pěstovat v květináči ze semene. Na záhon ji vyséváme až v polovině května. Bazalce je třeba zajistit humózní půdu, bohatou na živiny. Nať sklízíme v době květu, ale část listí musí zůstat na rostlině, ročně se sklízí tak dvakrát až třikrát. Pokud nám bazalka zachutná, je lépe si zvyknout na její pravidelný nákup v tržnici, tam dostaneme silný svazek za 20 Kč. Tato rostlina obsahuje především hojnost vitamínu C, dále enzymy a minerální látky, zvyšuje žaludeční činnost, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, křečím, uklidňuje nervy, zlepšuje činnost ledvin. Majoránka zahradní Jde o jednoletou rostlinu, která ke svému zdárnému růstu potřebuje dostatek slunce. Sází se na záhony i do květináčů. Nesnese jarní mrazíky, proto je třeba ji přenášet na záhony až po polovině května. Sklízí se několikrát za rok, vždy na počátku květu. Podporuje tvorbu žaludeční šťávy a žluči, uklidňuje zažívací trakt, působí proti nadýmání. Pomáhá též při zahlenění průdušek. Mateřídouška Sbírá se jako volně rostoucí bylina slunných strání. Lze ji však také pěstovat na zahrádce především na skalce. Sbírá se nať těsně před květem nebo na počátku květu. Mateřídouška má dezinfekční, antimikrobiální a protiplísňové účinky. Je ceněná především pro odkašlávání při dráždivém kašli a katarech horních cest dýchacích, dále zabraňuje poruchám zažívacího ústrojí, nadýmáním a průjmům, odmašťuje vlasy, desinfikuje dutinu ústní. Meduňka lékařská Voní krásně po citrónu a často jsme ji mohli najít v kořenných zahrádkách našich babiček, stejně jako saturejku. Sbírá se jako volně rostoucí rostlina, ale také se může pěstovat na záhonech, kde se jí velmi dobře daří, dosahuje výšky až 50 cm a rychle se rozrůstá. Sklízí se nať až třikrát ročně. Meduňka povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, křečím, migréně, neurózám, mírně snižuje krevní tlak. Saturejka zahradní Existuje ve dvou varietách – jednoletá saturejka zahradní a vytrvalá saturejka horská. Seje se přímo na záhon, protože je odolná k chladu, ale dá se i velmi dobře vysévat do truhlíku či květináče. Příjemně voní a má peprnou chuť. Má protiprůjmové vlastnosti, působí antisepticky, močopudně, usnadňuje trávení a zažívání. -daš-
Vaříme s bylinkami I.
info
Zuzana Zimová
1. 2. 2002
clock
7 minut
V nejedné kuchyni již odedávna kralují bylinky. Běžně míváme k přípravě bylinných čajů na dosah lipový květ, bezinky, kopřivový list, heřmánek, malinový, ostružinový a jahodový list, meduňkovou či mátovou nať. Jenže nejen bylinkovými čaji je člověk živ. Běžně dostupným zeleným kořením můžeme zpestřit i náš jídelníček...
user