Mít kolem sebe družinu osob, které se starají o naše blaho, to je touha každého z nás. V dnešní době to nemusí být zrovna výsada těch nejbohatších. Takovou skupinu si buduje kolem sebe každý z nás. Někdo ji má větší, někdo menší a její existenci si stěží uvědomuje. Taková podpora je dobrá, věřte.

Můj masér, můj řezník…

Jistě již máte mezi osobami, které o vás pečují, nějaké pevné body. Máte svého kadeřníka, zubaře, instalatéra a podobně. Osoby pečující o zásobování a kuchyň jsou také důležité. Možná ještě více než profese jmenované náhodně výše. Dnes se hodně nakupuje v hypermarketech, protože je to efektivní a pohodlné. Nákup je hezky rychlý, ale uvědomujete si vůbec, jak nakonec s tím získaným časem naložíte?

Na druhou stranu o hodně radostí spojených s nakupováním také přicházíte. Zvykněte si chodit k nějakým hokynářům. A nevyhýbejte se obchodům, kde obsluhují cizinci. Vietnamci a Číňané se stali pevnou součástí naší prodejní kultury, ale komunikace s nimi trochu vázne kvůli jazykové bariéře a také větší vrozené uzavřenosti. Ale třeba Tunisané, Libanonci, Syřané, Marokánci, ti s sebou přinášejí úplně jiný přístup k obchodování. Jsou více orientováni na osobní kontakt, a díky tomu je nakupování daleko zábavnější.

ČTĚTE TAKÉ:

Cítit se jako královna

Pokud se odhodláte, že budete navštěvovat nějaké hokynářství, řeznictví nebo třeba zelinářství častěji, jistě nebudete litovat. Musí se ovšem jednat o podniky, jejichž prodavači jsou osobně zainteresováni – tedy že jim obchod patří nebo že v kvelbu, kde prodávají, platí pěkně mastný nájem, takže se musejí pořádně otáčet.

Stačí poměrně málo návštěv a uvidíte, že se vám takový způsob nakupování zalíbí. Váš řezník vás bude vítat jako ztracenou dceru. Anebo syna samozřejmě. Navážete jaksi důvěrnější vztah, takže bude možné, aby se vás zeptal, na co budete to maso potřebovat, a podle toho vám je nakrájí, naklepe, nebo naopak vymáchá v marinádě na gril. Budete si u něj moci objednat jehněčí kýtu na Velikonoce nebo pštrosí steaky na oslavu dědečkových narozenin. Bude se na vás usmívat!

Není to blbost?

Řeknete si, že na takové nákupní skopičiny nemáte čas. Ale to není pravda, protože zisk z nákupů u skutečných gastronomických odborníků je nedozírný. Předně nejspíš půjdete kousek dál pěšky, což je zdravé nesmírně, o tom není žádná diskuze. To, že se vám váš prodavač bude kořit, vám jistě zvedne sebevědomí. A konečně se můžete při diskuzi o prodávaných surovinách nechat inspirovat dalšími způsoby jejich použití, tedy novým recepty.