I když dorůstá maximální výšky 6 cm, má relativně velké květy. Dosahují v průměru 2 cm a jsou složené z růžovofialových lístků ve tvaru obrácené kapky a dohromady utvářejí hlubokou mísu. Výrazný pestík obklopený pylovými tyčinkami připomíná z ptačího pohledu placatou bílou osmičku. Neméně zajímavé jsou růžice složené z podlouhlých až kopinolistých lístků nahloučených do hustého koberce tmavé až šedozelené barvy, často s nápadnou stříbrnou inkrustací.

ČTĚTE TAKÉ:

Lomikameny jsou velmi vděčné skalničky pocházející převážně z horských oblastí severní polokoule. Jejich rod zahrnuje okolo 400 druhů nízkých trvalek, dvouletek a několik letniček vytvářejících koberce nebo baculaté polštáře. Pro zahradní účely jsou pěstovány zejména vytrvalé rostliny, které se staly ozdobou vyvýšených skalek a okrajů smíšených záhonů. Většinou dávají přednost vápenitým nebo neutrálním půdám, v nárocích na vlhkost půdy jsou však mezi nimi velké rozdíly.

Květenství

Lomikámen anglický rozkvétá brzo z jara, nejčastěji v březnu až dubnu. Podle místních podmínek a počasí se může květenství posunout o několik týdnů zpátky i dopředu.

Pěstování

Saxifraga anglica náleží ke skupině rostlin milujících otevřený prostor a slunce. Uškodit jí může pouze jarní úpal, na který je třeba dát pozor. Dává přednost středně výživné a dobře propustné půdě zásadité až neutrální reakce nebo kamenité suti. Obložíme-li polštáře trvalek drobnými kaménky z drceného vápence, prospějeme tím jak rostlině samotné, tak jejímu estetickému vzhledu. Tuto skalničku lze rovněž pěstovat v kameninových nádobách, jako jsou mísy a koryta.

Zimní mrazy do minus 15 °C snáší dobře, při nižších teplotách potřebuje chránit chvojím. Přílišná vlhkost půdy v zimním období jí škodí.

Množení

Běžně oddělováním celých růžic i s kořeny po celé vegetační období, nejvyšší úspěšnost však bývá na jaře nebo počátkem léta.

Pokud si chceme vypěstovat vlastní rostliny ze semínek, musíme je vysít na podzim do truhlíků umístěných v otevřeném pařeništi.