Ale je to pravda? Nebo je na vině jen špatně zvolený nábytek a nevhodné uspořádání jednotlivých kuchyňských segmentů? V některých domácnostech je to stále stejné – v kuchyni se nedá hnout, a přitom se tam stahuje celá rodina, takže všichni pořád do něčeho narážejí a překážejí tomu, kdo vaří. Proto se neustále uvažuje o tom, že by se kuchyně měla konečně nějak přestavět, předělat, případně z ní něco vyházet. Ale co? Pokud nechceme hýbat s půdorysem kuchyně, ať už proto, že to jednoduše nejde, nebo se nám tak velkou stavební úpravu nechce dělat (nehodláme posouvat příčku, prokopávat se do vedlejší místnosti a podobně), zbývá nám od základů přehodnotit stávající stav prostoru v kuchyni. Stísněnost pracovních podmínek tu může být například způsobena jenom nepromyšleným rozestavěním kuchyňského nábytku a spotřebičů. I když by se zdálo, že na malé ploše je možné postavit kuchyňskou linku pouze takto a ne jinak, opak je někdy pravdou. A s pomocí různých kousků nábytku speciálně navržených do malého interiéru se dají dělat často kouzla. V takové kuchyňské „nudli“ se budeme snažit využít všech možností, jaké nám současný trh dává, a to pokud jde o různá řešení stohovací, výsuvná, zásuvná, skládací a další... Zastavme se nejprve u toho, co je většinou rozměrově pevně dáno. Je to v první řadě hloubka kuchyňských skříněk – a je jedno, zda jde o celistvou kuchyňskou linku, nebo jednotlivé oddělené moduly. V naprosté většině se skříňky vyrábějí hluboké 60 centimetrů. Jen ve velkých kuchyních využijeme nadstandardní a pohodlnější hloubku 70 cm. To ale není náš případ, my potřebujeme z pracovní plochy kus ukrojit, aby bylo místo na procházení, pohodlné otevírání dvířek a tak dále, ale přitom zachovat dostatečně prostorné místo k práci. Co s tím? V obchodech se někdy vyskytují i samostatné skříňky hluboké jenom 50 cm. Je to dost málo, ale do malého kuchyňského koutu garsoniéry to stačí. Scházející centimetry pracovní plochy „naženeme“ vertikálním řešením: mezi spodní a horní skříňky umístíme ještě dvě nebo tři patra poliček o šířce 10 - 20 cm. A pokud je kuchyňská linka například dva metry dlouhá, poličkami jsme právě získali poměrně dost nového prostoru! Dalším řešením je kombinace hlubší a mělčí skříňky – skříňka s pracovní deskou nebo dřezem bude 60 cm hluboká, navazující úložná skříňka jenom 50 cm hluboká. Tuto skříňku využijeme také ve zúženém prostoru, třeba u dveří. A pokud je místa ještě méně a kuchyně extrémně úzká, využijeme maximálně její výšku (o to se ale snažíme vždycky): místo skříňky postavíme ke stěně 30 - 40 cm hlubokou polici, která ale zato bude dosahovat až ke stropu. Příště se podíváme na to, co všechno lze v malé kuchyni sklápět, zasunovat a jak využít mobilních prvků. -ag-