Na podzim proběhne v pražském veletržním areálu v Letňanech již 21. ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH. Ke dni 10. 8. 2010 je přihlášeno 511 vystavovatelů na obsazené čisté výstavní ploše 15.600 m2.

Návštěvníky jedné z nejvýznamnějších veletržních událostí v oblasti stavebnictví v ČR čeká pestrý doprovodný program. Jsou připraveny např. konference „Dřevěné stavění“, „Zelená úsporám“, „Požární bezpečnost“, konference Protipovodňové asociace nebo třeba téma Využití sluneční energie pro bytové domy. Velmi zajímavá bude konference „Křižovatky architektury“, která je spojena s workshopem a jejím hlavním tématem bude urbanismus s ohledem na ekologii, eleganci, ale také ekonomickou stránku stavění. Výsledky studentského workshopu budou moci shlédnout návštěvníci veletrhu ve dnech od 21. do 25. září. V rámci souboru veletrhů se bude také konat finále soutěžní přehlídky řemesel SUSO, či výstava architektonické soutěže mladých architektů Young Architect Award 2010.

Mezi největší a nejvýznamnější vystavovatele v oboru stavebních materiálů patří například společnosti Wienerberger, Heluz, Porfix, H+H či Tondach. Zajímavá řešení a nové trendy z oboru oken a žaluzií představí na veletrhu významné firmy, jako jsou Hoco, Stavona, Albo, Slovaktual, Internorm, Hasau nebo Vertex.

Dalšími vystavovateli z oborů stavebnictví, sanity, podlah a interiérů nebo elektro se budou prezentovat mimo jiné také firmy Sapeli, Cobra, Lomax, Podlahy Šesták, Sapho, USSPA, Technistone, Domin Art, Regulus, ABB a další.

Letos jsou nově pořádány souběžně s veletrhem FOR ARCH také veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky FOR THERM, veletrh FOR CITY, který představí produkty a služby pro kraje, města a obce a v neposlední řadě také SPORT TECH neboli veletrh sportovních staveb, jejich technologií a vybavení. Tímto rozšířením nomenklatur je doplněna oborová čistota souboru veletrhů.

Během minulých ročníků byl zaznamenán zvýšený zájem ze strany vystavovatelů o cílenější prezentaci z oblasti vodovody – kanalizace a navazujících oborů souvisejících s úpravou a využitím vody. Proto bude v rámci letošního ročníku pořádána samostatně komponovaná výstava o vodě

FOR AQUA. Projekt si dává za cíl představit komplex všech služeb, výrobců a dodavatelů, kteří se zaobírají problematikou spojenou s vodou ve všech podobách (zpracování, rozvody, úprava, ochrana před vodou, vodní stavby apod.).

Další zajímavostí v rámci veletrhu FOR ARCH je výstava For Digital Signage 2010, která si stanovila za cíl pokrýt expozičně a edukačně nový obor digitální komunikace a značení, obecně nazývaný „digital signage“, který se přirozeně začal rozvíjet nasazením automatizace a robotizace v komunikaci. Součástí výstavy je oborová konference zaměřená na jednotlivá témata a workshop věnovaný různým řešením „digital signage“. Letos získala výstava celý pavilon 2D, jenž je situován v srdci výstaviště a má rozlohu přes 500 m2.

Více informací o veletrhu i souběžně probíhajících akcích najdete na www.forarch.cz.