Vejce a vajíčka nabývají nejrůznějších tvarů a chutí. Slepičí, čokoládová dutá nebo plněná fondánem či marcipánem, ze želé, z perníkového těsta… Většina z nich je sladká a jsou určena především pro potěšení dětí. Důležitá je i jejich pestrost, která symbolizuje příchod nového, veselejšího ročního období. Zajímavé jsou tradiční mechanismy distribuce vajíček. Ty se krajově dosti liší.

ČTĚTE TAKÉ:

Česká žena má ošatku

V českých zemích je za normální považováno, že vajíčka rozdává žena. Barevné sladkosti nebo skutečná slepičí vejce jsou odměnou za nějaký umělecký výkon, který předvedou děti – prostě odrecitují koledu, a tím si zaslouží honorář. U dospívajících dívek plní naopak vejce funkci jakéhosi výkupného. Naše velikonoční tradice, prohánění děvčat pomlázkou, je ve světě ojedinělá. Existují samozřejmě regiony, kde dívky na výkupné vejcem rezignují a místo toho kontrují poléváním vodou.

Roztomilí králíčci vládnou severní Evropě

Trochu jiné úsilí musejí vynakládat děti v Německu, Holandsku, Belgii či severní Francii. Tam jim velikonoční vejce schovává králík nebo zajíc do trávy a děti je mají hledat. V tomto případě dochází k umocnění celé symboliky. Vejce, symbol nového života, odpíraný v předvelikonočním půstu, je v péči králíka, který je sám považován za symbol plodnosti, protože se tak snadno a bujaře množí.

Zvony letí do Říma

Jižní Francie používá k distribuci vajíček zvony. Odlétají ve čtvrtek do Říma, kde jim papež podle legendy požehná. Zvony jsou podle tradice odsouzeny ke třídennímu mlčení na znamení smutku. Na velikonoční pondělí se za halasného vyzvánění vracejí, aby oznamovaly radostnou novinu vzkříšení Krista. Přitom shazují z nebe vajíčka a další dobroty, které děti potom vyhledávají v trávě.

Svišti v horách

V Alpách je velikonoční tradice přizpůsobena tamní fauně. Protože dominantními hlodavci jsou zde svišti, kteří jsou poměrně podobní králíkům, tak zde děti hledají vajíčka, která jim připravili právě svišti. Týká se to poměrně omezeného evropského prostoru bývalého Savojského království, tedy především Francie, části Itálie a části Švýcarska.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com