Kuchyně zaplněná bylinkami, osením, čerstvými květy – a tam, kde je pečou v předstihu, i neodolatelnou vůní mazanců. Předvelikonoční čas... Kuchyně se probrala už dokonale ze zimního spánku a změnila dokonale barvy. Přibyla na první pohled zelená a žlutá. Zelenožlutá kuchyně se nabízí automaticky – všude v obchodech se na nás dívají žluté narcisy, tulipány, petrklíče, ocúny...

Ale zkuste pro změnu jarní kuchyni ladit tak trochu do modra – bílomodré kombinace působí velmi čistě (skoro tak, jakoby byla kuchyně skoro nová), jsou osvěžující a navozují klidnou atmosféru. A postačí jen opravdu maličkosti.

Jaké odstíny modré ale zkombinovat? Jakékoliv, snad kromě křiklavé ostře modré. Zkusit můžeme „vodnatou“ anilínově modrou, inkoustově modrou, modravou barvu pomněnek, modrozelenou, modrošedou i modrofialovou. Tyto odstíny namíchané už jenom se sněhobílou a čerstvou zelenou stačí k tomu, aby se kuchyně zázračně proměnila. Zelené v kuchyni bude spousta – už prostě proto, že je tady jaro. Domácí rostliny, čerstvé bylinky, kterých bychom měli nakoupit velké množství, řezané kytice i květiny hrnkové, které si přineseme z květinářství. A ještě samozřejmě nesmíme zapomenout na nízké široké misky s vyrašeným osením – ať už ho vypěstujeme nebo koupíme. Na misky sice tradičně patří kraslice nebo miniaturní figurky kuřátek, ale my to můžeme pojmout méně tradičně a více elegantně – například tak, že doprostřed osení zasadíme pro kontrast jeden žlutý petrklíč.

Sněhobílý by potom měl být ubrus, modré prvky na stole může zastupovat vedle modrých květin (ocúnů, tulipánů a petrklíčů) modré prostírání, vysoké světlemodré svíce či naaranžované stuhy. K tomu citlivě zvolit modrou keramiku a porcelán (kdo si netroufne, zůstane u bílého nádobí!) Jinak ale sympaticky může působit ten vlastnoručně vyrobený: z bílého nádobí rustikálních tvarů pomocí inkoustově modré barvy na porcelán. Stačí na nádobí obtisknout prsty nebo štětec na plocho nebo vyrobit nepravidelné puntíky. Inkoustovou přitom zkuste kombinovat s bleděmodrou.

-ag-