Velikonoce – veselé jarní svátky, které u nás vítají jaro, hýří barvami a přináší nový život. Svátky, na které se patří řádně se připravit, abychom si jich užili, jak se patří. Velikonoce neznamenají jen pondělní pomlázku, začínají mnohem dříve, a to již tímto čtvrtkem, tak zvaným zeleným. Tak honem honem, ať se stihneme na tyto jarní svátky opravdu dobře připravit a pochutnat si na velikonočních dobrotách. Zelený čtvrtek Dle lidové tradice bychom měli v tento den sníst něco zeleného, neboť se traduje, že i Ježíš Kristus jedl při poslední večeři bylinkový salát zakapaný olivovým olejem. Nechme se tedy i my inspirovat a připravme si v tento den něco dobrého, třeba salát z hlávkového salátu, špenátu nebo úplně nejlépe z darů jarní přírody – čerstvých pampeliškových lístků, mladých čerstvých kopřiv. Pokud tedy do té doby vyraší. Velký pátek Chceme-li v tento den dodržet tradici, pak ve svém jídle vynechejme maso. Velký pátek připomíná smutný den Kristova umučení a katolíci tento den nemají od 14 let jíst maso a starší 18 let se pak smějí najíst do sytosti jen jednou denně. Však si tento půst vynahradíme v následujících dnech a uděláme jen dobře, pokud svůj organismus před hodováním řádně odlehčíme. No a večer se už můžeme vrhnout do pečení tradičního velikonočního beránka, třeba právě podle následujícího receptu. Bílá sobota Další den nás přivítá Bílá sobota, v kterou se světil oheň, který si dříve hospodyně přinášely do svých vymetených kamen, aby se jim celý rok dařilo v kuchyni. Na Bílou sobotu si můžeme upéct třeba vinnou klobásu nebo velikonoční mazanec. Někde se také připravuje staročeské pečivo medovec. V podstatě jde o měkký vyšší perník pečený v pekáči, který se polévá cukrovo-citrónovou polevou a krájí na kostky. K obědu bývalo zvykem péci roládu z mletého masa nebo kousek skopového se špenátem či jen tak na česneku. Velikonoční neděle Den z mrtvých vstání Ježíše Krista. Den plný veselí - světí se beránci, mazance i nabarvená vajíčka, případně také víno a pivo. Jako slavnostní oběd se podává velikonoční nádivka z uzeného a drůbežího pečeného masa, z vajíček, housek a především z mladých bylinek a z kopřiv.