Opakování je sice matkou moudrosti, ale zdůvodňovat zařazení mazance na velikonoční jídelníček opravdu není třeba. Kromě tradičního kynutého bochánku se však nabízí i řada jiných variací. Například bez droždí a s tvarohem. Tentokrát pečeme podle receptu Eriky z blogu Kapka medu. Jdete do toho s námi?

Suroviny na 2 mazance: 500 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 200 g moučkového cukru, 150 g másla, 2 vejce, 1 žloutek, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, ½ lžičky drcené vanilky, 5 lžic smetany, 2 lžíce rumu, hrst rozinek nebo brusinek, 2 lžíce prášku do pečiva, 1 vejce na potření, plátky mandlí na zdobení


Postup: Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr, vanilku, citronovou kůru a prošlehejte. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, tvaroh, smetanu, rum a vše důkladně propracujte. Nakonec přisypte rozinky nebo brusinky. Vytvarujte dva bochánky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Co naopak nedělat? Během pečení neotvírejte dvířka, změna teplot by způsobila, že se těsto ochladí a spadne.

Zdroj: Mora