Velikonoce nám přímo přikazují mít něco dobrého na talíři. A podle tradice by nemělo chybět jehněčí maso, nádivka s kopřivami a Mazanec z kynutého těsta Autor: archiv také mladé výhonky kopřiv v dalších podobách. Také mazanec neboli bochánek s mandlemi a hrozinkami a samozřejmě spousta vajíček.

Hledáte-li ale nějakou obměnu nebo doplnění menu, nabízíme několik receptů, ve kterých předpokládáme, že vajíček bude dost, a tak můžeme být trochu marnotratní. Jinak využijeme hojně čerstvou i kysanou a nakládanou zeleninu.

Velikonoční salát

1/4 kg vařené rýže, 1/4 kg tmavých fazolí, 1/2 hlávky zelí, cibule, 2 vařená vejce, 3 kyselé okurky. Pokrájíme, smícháme, dochutíme majolkou, zeleným pepřem, solí a jemně sekanou pažitkou a petrželkou.

Salát s řepou

Zeleninový salát Autor: archiv Vařené brambory a červená řepa, 2 cibule, 3 kyselé okurky, vařená mrkev, konzerva fazolí, kyselé zelí. Všechno nakrájíme nadrobno, smícháme a přidáme olivový olej, sůl a bílý pepř.

Jarní salát

Čerstvé okurky, sýr Eidam, vařené kuřecí maso a jarní cibulku pokrájíme na kostičky. Přidáme sůl, zelený a červený pepř, bílý jogurt a majolku. Množství a poměry můžeme měnit podle chuti. Dobře promícháme a dáme vychladit.

Ryba v kožíšku

Suroviny: matesy, vařené brambory, mrkev, červená řepa, cibule, majolka.

Postup: na dno hlubší mísy dáme nakrájenou cibuli, na to rybu pokrájenou na kousky, vrstvu cibule, majolku, strouhané brambory, ty potřeme majolkou, dále vrstvu strouhané mrkve opět potřenou majolkou, dále strouhanou řepu a vše zakončíme majolkou. Necháme v ledničce den až dva odležet.

Na talíře každému dáváme hezky ode dna všechny vrstvy, posypeme jemně sekanou pažitkou, případně přidáme lístky rukoly.

Máslové kuřecí řízky Autor: archiv Máslové kuřecí řízky

Řízky naklepeme, na každý položíme kousek studeného másla. Přeložíme napůl, sklepeme okraje k sobě, obalíme v trojobalu a usmažíme. Na talíři na řízek položíme hoblinku másla.

Příloha k masům

Nastrouháme mrkev a česnek, poměr odhadneme ochutnáváním, podle toho, jak důrazná chuť nám bude vyhovovat, přidáme česnek. Nakonec promícháme, osolíme a spojíme majonézou.

Ořechovo-česneková omáčka

5 stroužků česneku, 4 - 5 lžic jader vlašských ořechů, krajíček veky, 2 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, sůl. Ořechy, česnek a rozmočený krajíček veky rozmixujeme. Přikapáváme citronovou šťávu a olej a stále mixujeme. Podle chuti nakonec přisolíme.

Šneci z kynutého těsta Autor: archiv Ořechový šnek

400 g hladké mouky, 340 g tuku, 1 kostka droždí.Všechno smícháme a vymícháme těsto.

Náplň do šneku: 4 vejce ušleháme s 340 g cukru a přidáme 400 g mletých ořechů. Také můžeme dát polovinu ořechů a polovinu kokosu. Těsto rozdělíme na 3 díly, rozválíme, natřeme náplní a zarolujeme do rolády, kterou nakrájíme na kolečka a upečeme. Potom obalíme v moučkovém cukru.

Koláč s višněmi

6 žloutků ušleháme spolu se 150 g cukru a 150 g tuku. Přidáme 300 g hladké mouky, 3 lžíce smetany a 1 prášek do pečiva a ještě zašleháme.

Těsto vložíme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme asi 15 minut. Vyndáme z trouby, na poloupečený koláč položíme vypeckované kompotované višně, nahoru dáme sníh (ušlehaný ze 6 bílků + 300 g cukru) a dáme dopéci, až sníh lehce ztmavne.

-ag-Foto: www.profimedia.cz