O tvarech pečiva je na Velikonoce předem rozhodnuto. Je to beránek, slepice nebo zajíček z kynutého nebo piškotového těsta. Kulaté kynuté mazance plné rozinek a sypané mandlemi si samozřejmě také nenecháme ujít. Piškotové těsto poléváme čokoládovou nebo cukrovou, případně citrónovou polevou. Oči beránků děláme z lentilek, do pusy dáme snítku zeleně. Takový hnědý nebo bílý beránek trůní na míse uprostřed stolu a pomalu se ukrajuje ke kávě a čaji. Silikonové pečicí formy Na pečení můžeme kromě klasických kovových forem letos ale použít i novinku na trhu – silikonové formy na pečení. V obchodě je poznáme podle nápadné, většinou ostře modré barvy. Formy mají vnější i vnitřní stranu identickou a jsou probarveny do hloubky – materiál je jednolitý, není zde žádná vnitřní ochranná vrstva, lakování ani barevný nátěr. Samotný silikon je totiž pro pečení výhodný. Formy jsou měkké, poddajné, pružné - jakoby gumové. Jejich velkou předností je, že u nich odpadá to, co je na pečení často nepříjemné – pracné vymazávání a následné vysypávání. Není je třeba vůbec vymazávat, snesou v troubě i ty nejvyšší teploty, ale i mráz. Navíc je totiž můžeme dát do mrazáku, když v nich chceme ochladit třeba puding nebo vyrobit zmrzlinový krém. Drůbež v kleci Ještě jeden tip na veselou velikonoční výzdobu: plochou ošatku vysteleme přírodním třepením nebo nalámanou slámou. Na ni dáme papírového kohouta a slepici, kolem naaranžujeme vajíčka. Na ošatku posadíme klec – asi 80 cm dlouhé proutky svážeme asi 10 cm od jednoho konce provázkem. Volné konce proutků potom roztáhneme kolem obvodu ošatky, která je bude fixovat na místě, budou se o ni opírat a vytvoří vysokou klícku. Celý výtvor může stát na velkém stole, na terase nebo na zemi mezi květináči. Velikonoční zeleň Zelené záhonky vytvoří naklíčené osení nebo zahradní řeřicha. Pokud jsme nestihli záhonek vypěstovat, ještě jej můžeme bez problémů koupit v květinářství. Na záhonky posadíme dřevěné zajíčky nebo kuřátka. -ag-