Velikonoce jsou pro křesťany nejdůležitější svátek v roce, ale oslavit život, příchod jara a připomenout si dávné tradice a zvyky můžeme všichni. Ostatně radosti a veselí není nikdy dost, tak pojďte s námi ven. Kam to bude?

Připomeňte si původ a tradice Velikonoc:

Zdroj: Youtube
  • Ukázky řemesel, prodej výrobků, Hronov, 24. a 25. 3.: Muzeum Náchodska láká na představení řemesel i jejich tvůrců přímo do rodného domku spisovatele Aloise Jiráska. V Hronově si současně můžete prohlédnout výstavu malovaných kraslic v Čapkově mlýnu - Staré papírně.
  • Workshop – výroba věnce, Výstaviště Praha, 25. 3.: V Malé sportovní hale si společně s lektorem vyrobíte originální jarně velikonoční věnec, cena 699 Kč. A když přijdete dříve, užijete si legendární Matějskou pouť, která trvá až do 10. dubna a nabízí více než stovku atrakcí. Náš tip: 27. 3. od 12 do 15 hodin proběhne na Matějské pouti Den pro handicapované, v uvedené době mají vstup na atrakce zdarma (více se dozvíte zde).
  • Velikonoční trhy, Staroměstské náměstí, Praha, 25. 3. až 16. 4.: Ověřte si sami, zda tradiční trhy na Staromáku jsou opravdu těmi největšími v naší republice. V hlavním městě můžete ve stejné době zažít třeba i trhy na Václavském náměstí nebo náměstí Republiky. Přehled dalších trhů v Praze na jedno kliknutí vás čeká tady.
  • Zvyky a tradice, skanzen Rochus, Uherské Hradiště-Mařatice: Už 1. 4. vás čeká program Od fašanku do Velikonoc (vynášení smrtky, mečové tance, ukázka velikonoční obchůzky, cimbálová muzika a jiné). A velikonoční prohlídky se chystají 6., 8., 9. a 10. 4.
  • Výstava, zámek Opočno, 1. až 2. 4. a 6. až 10. 4.: Na opočenském zámku si svátky jara připomenete výstavou věnovanou velikonočním zvykům a výzdobě včetně kraslic. Můžete to spojit s prohlídkou zámku. Ve stejné době se na Velikonoce připravují i na jiných zámcích, třeba v Benešově nad Ploučnicí, který se považuje za perlu saské renesance. Tip pro rodiny s dětmi: 1. dubna se tu navíc pořádá výstava morčat.
  • Mnoho akcí, Český Krumlov, od 2. do 10. 4.: Jihočeské město nabízí pestrý program řadu dnů. Od pašijových her, přes plavby na voru, koncerty či trhy, až k interaktivní expozici s historickou hernou v českokrumlovských klášterech. Speciální program se plánuje na 7. 4, jde o tradiční rozjímání u zinscenovaného hrobu Ježíše Krista v Klášterním kostele Božího Těla a Panny Marie (o noční stráž se postarají schwarzenberští granátníci).
  • Zvyky a tradice, skanzen Vysoký Chlumec, od 6. do 9. 4.: Přijďte si připomenout, jak se slavily Velikonoce ve středním Povltaví. Zdobení kraslic, pletení pomlázky nebo výrobu píšťalek doplní ukázka fungování vodního mlýna, předení na kolovratu nebo pečení chleba v historické peci.
  • Sedlecká pouť, Kutná Hora, 7. až 10. 4.: Sraz je u katedrály Nanebevzetí Panny Marie, o atrakce a stánky nebude nouze. Současně můžete navštívit tuto nádhernou gotickou katedrálu společně se sedleckou kostnicí nebo k nim ještě přidat další architektonickou perlu, chrám sv. Barbory.
  • Velikonoční pouť v Dobré Vodě u Českých Budějovic, od 7. do 10. 4.: Atrakce pro děti včetně ruského kola nebo autodráhy či kolotoče a více než tři čtvrtě kilometru stánků s tradičními produkty a také spoustou dobrot vás v Dobré Vodě nemine.
  • Zámek ve Žďáru nad Sázavou, 8. 4.: Bílá sobota nabídne tradice, hry a tvoření pro děti. Současně se můžete pobavit ve zdejším Muzeu nové generace a ještě vyrazit k poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, jehož autorem je geniální barokní architekt Santini. Ale už od 29. 3. do 2.4 a od 4. 4. do 7. 4. děti potěší předvelikonoční hra. A 4. 4. chystá římskokatolická církev ve Žďáru pašijovou hru s názvem Co se stalo s Ježíšem.

Zdroj: kudyznudy.cz, vysocina.eu, NPÚ