Základem plošných materiálů je MDF deska (dřevovláknitá deska s velmi homogenní strukturou) nebo DTD deska (dřevotřísková deska). Tato deska je pak opatřena povrchovým dekorativním materiálem, kterým může být například fólie, akrylát, lak, lamino nebo i unikátní nanolaminát.

K instalaci obkladových desek se využívá lepidlo Mamut, které má okamžitou fixaci, je pružné a vysokopevnostní. Po jeho vytvrzení má nosnost přibližně 20 kg na 1 cm². Výhodou tohoto lepidla je snadná a rychlá montáž, kterou zvládne i začínající kutil. Lepidlo přilne téměř ke každému materiálu a není potřeba ho podpírat konstrukcí. Je jen důležité, aby byl podklad rovný, suchý a zbavený prachu.

Obkladové desky mají omezenou maximální velikost, která se liší dle různých materiálů, v případě potřeby větší plochy se proto jednotlivé desky skládají k sobě a lepidlo mezi nimi vytvoří téměř neviditelný spoj.

Velkoformátový obklad s nanočásticemi

Pořídit si můžete například inovativní velkoformátový obklad, který má na svém povrchu nanočástice. Díky povrchovým nanovláknům je laminát odolný vůči škrábancům, nárazům, suchému teplu až 160 °C i otiskům prstů. Navíc je heboučký, moderně matný a tak dává stěnám sametový vzhled. Tento obklad se hodí jak do kuchyní, obýváků, tak i do dětských pokojů. K odstranění případných dětských malůvek či drobných oděrů postačí obyčejná houbička. Výhodou tohoto materiálu je také jeho možnost využití na nábytkové plochy.

Velkoformátové obklady k nerozeznání od skla

Moderní jsou také unikátní obklady z vysokopevnostního akrylátu, jehož povrchová transparentní vrstva je smíšená se skleněným prachem, takže dokonale imituje sklo. Povrchová vrstva obkladu je lehce zpracovatelná, a díky tomu ji lze, na rozdíl od kaleného skla, během montáže řezat přesně na míru či do ní vrtat otvory. Tento obklad lze využít také na nábytek. Mezi jeho hlavní výhody ale patří stálobarevnost a odolnost vůči škrábancům.

Zdroj: trachea.cz, ireceptar.cz