Různé fasádní neboli venkovní omítky se liší v mnoha, možná až pro laika nečekaných, parametrech. Samozřejmě použitým materiálem, ale dále také strukturou, přilnavostí k podkladu, otěruvzdorností, voděodolností, prodyšností a elasticitou.

Fasáda, omítka, důmDo venkovní klasické omítky se jako do ochranné i dekorativní slupky obalí celý dům, ať zděný, panelový nebo dřevěný. Dům tak dostane barvu a strukturu a zároveň je ochráněn před povětrnostními vlivy. Je to zřejmé, třeba když se zblízka podíváme na 5 let starý rodinný dům v zahradě, s bílou drásanou jemně rastrovanou omítkou. A vidíme z každé strany úplně něco jiného. Ze západní strany tmavé šmouhy, stejně jako ze severu - deště, větry, kroupy udělaly za pár let svoje: přinesly a na fasádu nalepily špínu a ta, i když je omyvatelná, postupně šedne a zanáší se. Z chráněného východu a z jižní strany ale dům vypadá jako by ho včera postavili, je stále sněhobílý....

Venkovní omítka mnoha druhů

Omítka je vrchní maltová vrstva na stěně. Dělí se na mnoho druhů a poddruhů. Podle druhu materiálu existují minerální, akrylátové, vápenné, silikonové, silikátové, mozaikové, hliněné atd. Podle techniky nástřiku a vzniklé struktury jsou pak omítky hladké, strukturální, jemně nebo hrubě rýhované, rastrované nebo drásané.

Výhody a nevýhody klasických omítek

Fasáda, omítka, dům, stavbaVšechny druhy omítek jsou dnes už osvědčené, finančně nenáročné, mají malý difuzní odpor, jsou prodyšné. Dům může dýchat. Mezi jejich nevýhody patří nízká tepelně izolační schopnost, případné vzniky trhlinek, spár a nepravidelností, kterými se pod omítku dostane vlhkost.

Staré omítky z přírodních materiálů se vyráběly i nanášely tradičním způsobem. Dnes se používá neuvěřitelně široké množství jak základních materiálů i aditiv, tak pestrá škála barev, odstínů a metod probarvení. Přibývají také techniky jejich nanášení a konečné úpravy. Od ručního nanášení kovovými hladítky po strojní stříkané omítky.

Vápenné omítky se využívají například u rekonstrukcí historických, mnohdy památkově chráněných objektů. Mezi rustikální patří hliněné bez příměsí chemických látek, s přirozeným zabarvením a v teplých tónech. Využijete je ve starém vesnickém domě, na chalupě, ale i v novém stylovém rodinném domku. Pořád oblíbenější jsou rustikální omítky ve středomořském stylu - v barvách moře, azurové, zelenomodré. Silikonové omítky pak mají výdrž - vyznačují se odolností, kterou jim dává právě přidaný silikon.

Jaká by měla být venkovní omítka

  • V širokém výběru odstínů
  • Paropropustná
  • Hydrofobní (vodoodpudivá)
  • Odolná vůči povětrnostním vlivům
  • Odolná vůči znečištění
  • Odolná vůči UV záření
  • Omyvatelná - snadněji se udržuje čistá
  • Odolná vůči biologickému napadení
  • Odolná vůči mechanickému poškození

U každé vnější omítky určené ke konečné vnější úpravě fasády je uvedeno, na jaký podklad ji lze použít. Například to může být na kontaktní zateplovací systémy, na beton, na historické objekty, na sanované domy (podkladové sanační omítky), nebo na budovy, u nichž se klade důraz na paropropustnost nebo samočisticí schopnost. A tomu je také při její volbě třeba věnovat pozornost.

Nezapomeňte, že jakou vyberete omítku, tak bude vyhlížet váš dům. Vedle výběru barvy fasády je struktura omítky druhou důležitou věcí.

-ag-Foto: www.profimedia.cz