V první řadě bychom se měli zamyslet, na co všechno potřebujeme vidět. V posledních letech vzrostla obliba solárních svítidel, která nemusíte zapojovat do elektřiny. Sama se nabíjejí slunečním zářením pomocí fotovoltaického solárního panelu a sama se rozsvítí, když se začne stmívat. Solární svítidla poskytují dostačující světlo na to, abyste viděli na cestu a aby vaše zahrada vypadala v noci jako z pohádky. Jestliže si ale u jeho mdlého světla budete číst knížku, zkazíte si oči. Solární svítidla se hodí spíš pro navození romantické atmosféry a popíjení vína u misky oříšků. Jestliže si chcete posvítit na gril nebo byste si rádi venku s rodinou zahráli karty, bez elektřiny to nepůjde.

Na terasu nebo pod pergolu přiléhající k domu nebude problém dostat kabely a jednoduše sem prodloužit rozvody z interiéru. Složitější řešení si vyžádá instalace osvětlení altánu nebo venkovní kuchyně, umístěných dále v zahradě. Ta se provádí na základě projektu a podléhá bezpečnostní revizi. Kabel musí běžet 70 cm pod povrchem a do úrovně 20-30 cm nad něj se pokládá ochranná fólie. Zásuvku pak umístíte do elektrické skříňky, aby byla chráněna před deštěm a sněhem. Rozvod elektřiny po zahradě se vám vyplatí zvláště v případě, že kromě osvětleného posezení plánujete i automatické zavlažování nebo stavbu bazénu.

Při výběru svítidel potom dbejte na to, aby byla vhodná pro venkovní použití. Teď je sice parné léto, ale s podzimem přijdou plískanice a po nich i mrazy. Z materiálů se doporučuje vysoce odolný plast, tvrzené sklo nebo hliník a nerez. Odolnost svítidla je označena hodnotou IP. Pod stříšku pergoly nebo altánu můžete umístit svítidlo s označením IP 43, naopak dešti odolají svítidla s hodnotou IP 55. Obecně platí, že čím vyšší je IP, tím lépe je svítidlo chráněné.