Dobře vybrané osvětlení by nemělo chybět na žádné zahradě

Mnozí z nás o osvětlení zahrady přemýšlí kvůli letním večerům. Proč se jít schovat domů zbytečně brzy, když si čerstvého vzduchu můžeme užívat i dlouho po setmění? Kromě toho ale venkovní osvětlení plní i další důležitou roli. Jakou? Stará se o naši bezpečnost.

Jen se zamyslete nad tím, jak se za tmavého večera vracíte domů, hledáte klíčovou dírku, abyste si odemkli vrátka, pak klopýtáte po cestičce a doufáte, že si nevyvrtnete nohu nebo o něco nezakopnete.

Jak vybrat to pravé venkovní osvětlení?

Nabídka venkovního osvětlení je široká, jak se v ní vyznat a vybrat to pravé světlo? Čtěte dál!

Tip číslo jedna: Kam světlo vybíráte?

Než se do výběru venkovního osvětlení pustíte, je třeba si ujasnit, k čemu svítidlo bude sloužit a kde. Potřebujete nástěnné venkovní světlo k domovním dveřím, osvětlení chodníčku nebo příjezdové cesty, nebo snad chcete podsvítit jezírko? A co takhle osvětlení terasy?

Tip číslo dva: U exteriérových světel je zásadní IP ochrana

Venkovní svítidlo toho musí zvládnout mnohem víc než to vnitřní, je vystavené všemožným vlivům okolí jako vítr, déšť, sníh apod. I s nimi si tak musí poradit. Jak poznat, že to zvládne? Zajímejte se o IP ochranu.

Za písmeny IP následují dvě číslice, ta první vyjadřuje ochranu před pevnými předměty a prachem, druhá pak informuje o tom, jak je světlo odolné proti vodě a vlhkosti.

Víte, že do exteriéru se hodí svítidla s IP44 a víc?

Tip číslo tři: Nepodceňujte ani spotřebu energie

Energie nejsou vůbec levnou záležitostí, o jejich ceně v nejbližších týdnech navíc můžeme jen spekulovat. Vůbec tak není od věci, když se už při výběru světel zaměříte na jejich spotřebu. Že si ji těžko ověříte, dokud světlo nenainstalujete? Omyl.

O spotřebě hodně napoví intenzita osvětlení v lumenech, kterou vydělíte celkovým příkonem ve wattech. Čím vyšší číslo vám vyjde, tím míň zaplatíte na energiích. Myslete ale i na to, že praktické světlo do exteriéru by mělo mít 500-1000 lumenů, což vyžaduje 7-15 wattů. Klasická žárovka, jen tak pro upřesnění, vyžaduje 40-74 W.

Víte, že hitem poslední doby je venkovní LED osvětlení? Šetří váš čas i peněženku, je energeticky úsporné (ve srovnání s klasickou žárovkou můžete ušetřit až 90 % energie), potěší i dlouhou životností a vysokým počtem spínacích cyklů. Co víc si u světla přát?

Další možností jsou solární světla, která získávají energii výhradně ze slunce, váš účet za elektřinu tak rozhodně nijak nezvýší. Díky LED žárovkám potěší i dlouhou životností, nevedou od nich žádné kabely, a po setmění se sama rozsvítí.