Ve zdejších klimatických podmínkách přitom existují způsoby, jak doma mít i v létě příjemnou teplotu bez nutnosti využívat klimatizaci. „Stínicí technika je vysoce účinná, oproti klimatizaci navíc vyniká zdravotní nezávadností a šetrností k životnímu prostředí,“ uvádí Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti LOMAX, která se výrobě stínicí techniky věnuje.

Nejvíce účinné jsou venkovní žaluzie

Podle Přichystala je přitom k ochlazení místností vhodnější zvolit venkovní stínění. „Ať už to jsou vnitřní žaluzie s hliníkovými lamelami či tmavé závěsy, okna sice zastíní, ovšem z hlediska chlazení moc efektivní nejsou. Místnost totiž ohřívají solární zisky procházející skrze okna,“ podotýká marketingový manažer společnosti LOMAX.

Oproti tomu venkovní žaluzie teplo odrazí ještě předtím, než má vůbec možnost do interiéru proniknout. Tímto způsobem zvládnou zadržet až 94 % tepelné energie. „Venkovní žaluzie jsou navíc ekonomicky výhodnější než klimatizace. Jejich pořízením totiž výdaje na chlazení končí, nikoliv začínají. I v případě motorizovaných žaluzií činí jejich spotřeba zanedbatelný zlomek toho, co běžný provoz klimatizace," nastiňuje výhody moderních systémů Přichystal.

Právě motorizace spojená s automatizací může majitelům venkovních žaluzií pomoct ušetřit další náklady. Ty totiž v dnešní době díky speciálním slunečním a větrným čidlům dokážou samy reagovat na změny počasí. Stínění se tak automaticky zatáhne vždy, když slunce svítí až příliš a mohlo by interiér bytu nepříjemně přehřát. V zimě navíc předokenní rolety fungují jako izolace, a naopak unikání tepla z interiéru zabraňují.

Klimatizace jako spouštěč zdravotních problémů

Přestože klimatizace v horkých dnech uživatele ochladí, mohou být také potenciálním zdrojem různých zdravotních problémů. Klimatizace totiž vzduch v místnosti vysušuje, což při nedostatečném pitném režimu může způsobit dehydrataci organismu. Ten se potom projevuje bolestí hlavy, únavou či suchou pokožkou a pocitem točení hlavy. Zároveň jsou tato zařízení rájem pro prach a plísně, při jejich používání je tedy důležité myslet na pravidelné čištění jejich filtrů.