Zahradní osvětlení prodlouží dobu, kdy můžeme pobývat ve volném prostoru kolem domu, neboť nejde jen o posezení a odpočinek třeba za teplých letních večerů, ale i o další činnosti, související například s údržbou prostoru a podobně. Osvětlení dodá zahradě i na romantičnosti. Správné rozmístění světel nám dovolí vnímat prostor odlišným pohledem než ve dne, protože světlo je silným výtvarně-emotivním parametrem.

V návrzích osvětlení zahrady bychom měli brát v úvahu nejen prostor vchodu do domu, příjezdové cesty, jezírka a dalších dominantních bodů, ale je vhodné respektovat i umístění pergoly či domu v prostoru, a také terénní rozdíly. Světlo nám pomůže zdůraznit přednosti a potlačit nedostatky daného místa. Nezanedbatelný je však i další aspekt, a to bezpečnost – neboť plot již dávno není bariérou, která chrání náš pozemek, osvětlení zvyšuje přehled v daném území. Vždy pamatujeme na to, že jakékoli světlo v prostoru kolem domu by nemělo rušit sousedy.

Kde by světlo nemělo chybět

Při rozmisťování osvětlení je vždy pamatováno samozřejmě na vstup a příjezdovou či příchozí cestu. Pokud zahrada obklopuje dům nebo je částečně či zcela v prostoru před domem, mělo by osvětlení vchodu korespondovat se stylem dalších použitých svítidel. Nemělo by oslňovat, ale musí být dostatečně výkonné. Abychom nemuseli složitě hledat zámek či vypínač, vybereme typ s infračerveným čidlem pohybu a pro větší komfort také se spínačem pro samočinné vypnutí po určité době. Za hezkých večerů je příjemné se projít, i když třeba jen po zahradě. Cesty v zahradě mají obvykle praktickou funkci – spojují určité body, umožňují přístup do všech částí, působí však i dekorativně. K osvětlení těchto komunikací je třeba obvykle více svítilen stejného typu. Vybrat lze buď nízkonapěťová světla přímo pro tento účel, lze je snadno upevnit do země bodcem. Předností je variabilita umístění, je možné je také navzájem propojit kabelem a ovládat přes jedno příslušně dimenzované trafo. Spolehlivější, stabilnější a odolnější je vysokonapěťový systém, nevýhodou je však vzájemné propojení lamp a nutnost položit kabely do země. Ty musí být samozřejmě zajištěny proti vodě a vlhkosti, rozvody musí schválit revizní technik. Lampy by měly vždy svítit pouze dolů, na cestu, aby neoslňovaly.

Pro romantické nasvětlení je přímo určeno zahradní jezírko, lampy je možné rozestavit nejen na břehu, speciálně zapouzdřená svítidla lze samozřejmě dát i na či pod hladinu a na dno. Hlavní osvětlení doplňují ještě čistě dekorativní, energeticky úsporná svítidla, díky nimž zdůrazníme třeba hezká zákoutí a podobně.

Kromě svítidel napájených transformátory nabízí výrobci také solární lampy, které se výkonem rovnají klasickým světlům, nepotřebují však žádné kabely, které je třeba ukládat do země či později opravovat, navíc šetří energii. Obvykle jsou tyto lampy vybaveny i automatickým spínačem pro aktivaci za soumraku a vypínání při rozednění. I tento typ světel lze použít ve vodě.

Rozmanitost a účelnost světel

V závislosti na úpravě zahrady, použitých rostlinách i stylu dalších doplňků je důležitý i charakter světel. V široké nabídce můžeme volit koule, válce, cylindry a další geometrické či jiné útvary, omezeni nejsme ani materiálem od plastů po přírodniny. K nasvícení přízemních partií záhonů a nízkých rostlin jsou vhodné lampy s průhledným stínidlem, neboť rozptylují světlo do stran. Pro speciální, především dekorativní využití jsou určeny směrově a výškově nastavitelné reflektory, ve velkých zahradách zdůrazní plasticitu prostoru, malé zahrady opticky zvětší. Místo speciálních reflektorů můžeme použít i malé stavební reflektory.

Při výběru osvětlení do zahrady bereme v potaz i místo a rozsah použití. Na chatu či chalupu, kde budeme na zimu svítidla zřejmě odstraňovat, jsou vhodné samostatné lampy s vlastními akumulátory nebo solární svítidla, případně nízkonapěťové systémy na 12 V nebo 24 V s jedním transformátorem, umístěným na chráněném místě, kabely není nutné zakopávat do země. Vysokonapěťový systém s náročnější instalací je třeba do detailů promyslet jak z hlediska výběru typů lamp, tak i jejich rozmístění, neboť bude trvale zabudován v terénu a dodatečné úpravy znamenají komplikace a finanční náklady.

Tipy a triky:

  • pro vyšší bezpečnost prostoru kolem domu osvětlíme příjezdovou komunikaci řadou světel, zajistíme i osvětlení tmavých zákoutí
  • důležitá je kombinace světla a stínu, efektní je prosvítání světla skrz listy či větve stromů
  • architektonické prvky zdůrazní hloubkové stíny
  • hlavní světla doplníme dekorativními světly
  • rovnoměrné osvětlení působí klidně a uvolněně
  • dynamiku vnese do prostoru výrazné střídání světel

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz