V současné době, která je poznamenána spoustou stresu a spěchu, se mnoho z nás znovu rádo vrací k přírodě, k poctivým materiálům a klasickým vzorům, které do naší domácnosti vnášejí pocit útulnosti a pohodlí. I přes zdánlivou jednoduchost si však venkovský styl uchovává svou funkčnost a modernost. Jisté prvky tohoto stylu v sobě nese například skandinávský nebo rustikální styl nebo styl z Provence. Co je jejich základem?

Hlavní roli hraje dřevo

Základem venkovského stylu je poctivý dřevěný nábytek. Ideální je samozřejmě pravý masiv, ale využít můžete i další kusy nábytku, který je vyroben v klasickém venkovském stylu, to znamená v přírodních světlých barvách, jako jsou šedá, hnědá, bílá, ale také jemně zelenkavá, často jakoby s nádechem opotřebovanosti, může být vyřezávaný či s kovovými doplňky, které také mohou vypadat opotřebovaně a narezle.

Dřevo hraje také důležitou roli například jako podlahová krytina, kdy se dává přednost dlouhým dřevěným prknům před klasickými parketami, ale také jako trámové stropy, či dokonce obložení stěn. Krásně působí kombinace dřevěného a kamenného obložení stěn, případně kamenný krb.

Doplňky a vybavení z přírodních materiálů

Celkový dojem místností dotvářejí také dekorace a textilní vybavení, jako jsou polštáře, deky či přehozy, ale i utěrky v kuchyni nebo ubrusy. Také u textilií se upřednostňují přírodní materiály, jako např. bavlna, vlna či len. V kuchyni se jistě neobejdeme bez keramického nádobí, misek a váz, velmi dekorativně působí keramické pečicí formy, které jsou půvabné samy o sobě, a samozřejmě dřevěné vařečky, obracečky a další náčiní.

Co se týče barev, venkovský styl vyznává světlé barvy. Kromě již výše zmíněných u dřeva jsou to starorůžová, zelená, fialová a obecně pastelové tóny. Také vzory jsou zcela ve farmhouse designu, tedy vedou jednoduché vzory, jako pruhy či kostky, ale v moderním pojetí se staly velmi oblíbenými také květinové vzory nebo motivy zvířat.

Také na detailech záleží

K celkovému dotvoření interiéru potřebujeme zejména naši kreativitu a fantazii. Venkovský styl znamená spojení s přírodou, proto do kuchyně pořídíme květináčky s bylinkami, za okna truhlíky s květinami (vzpomeňme z vlastních zkušeností z našich vesniček či z cest nebo z oblíbených německých a rakouských filmů na truhlíky plné muškátů, surfinií či begonií za okny venkovských vilek a domků). Vtipně a zároveň klasicky venkovsky také působí zavěšené svazky česneku, cibule nebo levandule a klasů.

V ložnici zvolíme bavlněné květinové povlečení či přehozy, přes pohovku přehodíme příjemné vlněné či bavlněné deky a doplníme měkkými polštářky. V kuchyni i obývacím pokoji můžeme využít proutěné či dřevěné misky na ovoce nebo proutěné košíky na různé potřeby. S mnoha takovými drobnostmi docílíme perfektní venkovské idylky.