Ventilátory nejsou typické ochlazovače vzduchu, ani si nehrají na klimatizaci. Ale umí vzduch rozproudit tak, že reálná teplota v místnosti zůstane stejná, ovšem pocitově ji vnímáte nižší.

Jak to funguje

Když ventilátor rozproudí vzduch v místnosti, máte pocit, že je vám lépe. K efektu ochlazení dochází díky odvádění tepla z povrchu těla a jeho pocení (potíte se, i když z vás netečou čůrky), a tohle vše urychluje proudění vzduchu. Ventilátory tedy mají smysl v místnostech, kde je teplota vzduchu nižší než teplota vašeho těla.

Typy větráků

Nejčastější stojanové a stolní ventilátory doplňují sloupové, podlahové či stropní. Ty stropní nezřídka fungují jako svítidlo a hodí se i v zimě, kdy promíchávají vzduch v místnosti (nejteplejší se drží u stropu). Prodávají se i maličké větráky tak akorát do ruky, mnoho stolních modelů se dá napájet přes USB.

Výpočet vzduchového výkonu

Spočítejte objem místnosti v metrech krychlových a výsledek násobte doporučenou výměnou vzduchu. Například u obýváku se doporučuje násobit 1x až 2x, v kuchyních třeba až 10x. Je to dobré vědět, abyste si vybrali odpovídající výkon. Často se větráky přesunují z místnosti do místnosti, málokdo má v každém pokoji jeden. Čím vyšší výkon, tím vyšší příkon a také spotřeba energie.

Další parametry

Protože větráky běží delší čas, vyplatí se sledovat také jejich hlučnost. Vyzkoušet si je v obchodě můžete, ale patrně je budete slyšet v provozu jen několik minut, kdežto doma řadu hodin. Čím tišší, tím samozřejmě lepší, dobrý průměr se pohybuje kolem 40 až 50 decibelů.

Praktické funkce

Různými rychlostními stupni regulujete výkon. Několik rychlostí, oscilace vpravo i vlevo a nastavitelný úhel sklonu představují běžnou výbavu. Mnohé modely se dají ovládat na dálku, což je pohodlnější. Takzvaný eco režim slibuje, že si ventilátor sám nastaví rychlost podle aktuální teploty v místnosti. Mezi doplňkové funkce může patřit i zvlhčovač (což není od věci, když je dlouho v provozu - vysušuje vzduch), také ionizace nebo ochlazovač.

Co nemá smysl

Nejpříjemnější je nechat mířit ventilátor rovnou na sebe, ale to si můžete dovolit jen chvíli, nikoliv v řádu hodin. Nejde jen o dočasné bolesti hlavy, zad nebo třeba ztuhnutí šíje, dlouhodobé proudění vzduchu podporuje záněty i nachlazení. Proto se doporučuje nechat proud vzduchu směrovat na stěnu, od které se odrazí a částečně rozptýlí.

Bonus navíc

Ventilátory víří prach obsahující nejen nečistoty, ale i alergeny. Což vás donutí častěji uklízet, minimálně v létě.

Zdroj: Heureka.cz, Mall.cz