Nehledejte nesmyslné vychytávky typu "myjte se jednou týdně", řiďte se zdravým selským rozumem. Když jsou ručníky mokré, využijte háčky nebo ještě lépe věšáky na ručníky, také vybírejte materiály, které schnou rychleji, nebo zkuste to, co dělávaly i naše maminky.

Pomůže topení v bytě?

Rozložit ručníky je super, ale ne na topení, to se nedoporučuje z více důvodů. Radiátory k tomu nejsou určené, při pravidelném pokládání mokrých textilií hrozí degradace topení. Také je asi málokdo denně zbavuje prachu. A stejně - teplo nejlépe proudí, když je plocha radiátoru nahoře i dole „bez“, zcela volná, totéž platí pro nejbližší prostor kolem topení.

A co otopný koupelnový žebřík?

Mokré ručníky nerozkládejte ani na koupelnové žebříky. Hlavním úkolem tohoto topení je pokrýt tepelné ztráty v koupelně, nikoliv sušit prádlo. Ale určitě můžete přidat na koupelnový žebřík háčky. Rozmístěte je cik cak tak, aby se sebe ručníky navzájem dotýkaly co nejméně. A nad topení lze instalovat nástěnný či stropní sušák, o nich jsme psali tady. Nebo přidejte držáky-sušáky.

První pomoc: žehlička nebo fén

Nechcete-li ručníky měnit denně jen kvůli tomu, že jsou mokré, někdy pomůže přežehlení bez napařování. Šikovné je také profénování, ostatně to jsme přece dělávali kdysi, stejně jako naše maminky, když jsme si potřebovali obléct halenku nebo svetr, které po vyprání ještě nebyly perfektně suché. Naše čtenářka Eliška K. z Poděbrad vzpomíná, že u nich doma tatínek na doschnutí prádla používal ventilátor, a taky to šlo.

Rozumná velikost, chytré materiály

Obří osuška bude logicky schnout déle, v zimě používejte raději ručníky klasických velikostí (50 x 100 cm) a vybírejte praktické materiály. Funkční a sportovní ručníky z polyesterového mikrovlákna (vlákna tenčího než pravé hedvábí) jistě splní požadavek na dobrou savost a bleskové schnutí, ale je otázka, zda vám budou příjemné na tělo každý den i doma v koupelně. Další možností jsou ručníky z tkaniny kombinující bavlnu a polyester.

Osvědčený bambus

Mezi léta osvědčené a navíc ryze přírodní spojení patří bambus s bavlnou. Bambusová vlákna jsou dutá, v průměru sají až třikrát lépe než bavlna, ručníky nebudou cítit zatuchlinou, mají antibakteriální vlastnosti a lépe schnou. Poměr bambusu (přesněji řečeno bambusové viskózy) a bavlny by se měl pohybovat od 4 : 6, ale ještě větší podíl bambusu vůbec nebude na škodu.

Zdroj: luxorio.cz, 4camping.cz, alamaison.cz