Vydáme se do velmi, ale velmi tradičního místa Velké Británie – Cambridgeshiru. Je to jedno z nejkonzervativnějších míst tohoto království a místní města a vesnice si přímo zakládají na své historii. Postavit zde moderní stavbu prakticky ani nejde. Možná ještě něco na způsob viktoriánského domu, ale…

Investoři tohoto domu nechtěli jít proti proudu. Ale zároveň chtěli spojit tradiční s moderním. A to všechno využít v domě, který nebudou využívat jen oni. Vesnice je totiž hodně pospolitá a komunitní. Chtěli tak vytvořit dům, ve kterém by se mohli všichni společně scházet, i když samotný dům neztratí nic na své přirozené funkci zázemí rodiny.

Tradice především

Přizvaní architekti z Chadwick Dryer Clarke studia neměli lehkou práci, ale výsledek je naprosto fantastický. Vzali si místní stavby a materiály za své a navrhli dům hned s několika sedlovými střechami na sebe zdánlivě nenavazujícími. A protože tradiční budovou je samozřejmě stodola, jedním křídlem je jakoby odstrčená „stodola“, ve které jsou umístěné ložnice či technické zázemí. Samozřejmě, že hlavním konstrukčním prvkem je dřevo, které najdeme jak v nosné části, tak i v obkladech vnějších i vnitřních. Na střeše pak vidíme perfektní práci se slámovými doškami, což je práce místního mistra. Ostatně takových tradičních materiálů a řemesel tu najdeme mnoho. Například dům je v nosných místech obložen místním kamenem skládaným a spárovaným místně tradičním způsobem. Objevíme tady místní kovářské umění, práci s dřevem...

Čtěte také

Čtěte také

Návštěva v jednom domě pro dvě rodiny

Střední část domu už s doškami nepracuje. Její prolamovaná střecha v přední fasádě zcela postrádá čelní stěnu. Je zcela prosklená, takže poskytuje fantastický výhled do okolí.

Uvnitř je ohromný prostor otevřený až do štítů. Právě zde se konají všechna ta setkání, party… Je to dostatečně velký prostor, který je navíc rozšířený o otevřenou palubu v prvním patře. A protože v otevřeném prostoru se hodně šíří hluk, bylo zapotřebí se s tímto vypořádat. Architekti tak přišli s řešením, jak správně zlomit zvukové vlny a pak je také nechat pohltit správnými materiály. Takže ani plný dům neznamená, že by ve vedlejších pokojích byl hluk.

  • Autor: Chadwick Dryer Clarke studio
  • Lokace: Cambridgeshire, Velká Británie
  • Podlahová plocha: 200 m2
  • Foto: Nick Hufton, Al Crow
  • Zdroj: BowerBird