Velmi důležitým parametrem při pořizování nové kuchyně jsou bezpochyby spotřebiče, jejich vybavení, množství funkcí, obsluha, a také způsob zabudování – tedy zda jde o spotřebiče samostatně stojící, či vestavěné. Pokud jde o volně stojící spotřebiče, tam záleží jen na tom, kde budou stát, případně je třeba respektovat blízkost tepelných zdrojů a podobně. Vestavěné spotřebiče si jistě vyberou ti, kdo chtějí mít kuchyni takzvaně v jedné estetické lince. Jako vestavěné se již vyrábějí všechny typy spotřebičů od varných desek po pračky či sušičky. Lze je buď „neviditelně“ zabudovat do skříněk a zakrýt jednotnými dvířky, v tomto případě je možné vybrat i spotřebiče bez viditelných ovládacích panelů. Případně u retro nebo jiných designových kusů ponechat dvířka či ovládací panely viditelné, takže pak dotváří styl celé kuchyně.

Jistě nespornou předností vestavěných spotřebičů je variabilita umístění. Problémem tedy není trouba půl metru nad zemí nebo ve výši očí, jak je komu bližší, a současně v místě, kde je dostatek odkládacího prostoru. Problémem není ani pračka v kuchyni i v případě, že se nám do koupelny nevejde a v kuchyni ji nechceme přiznat. A výhodou je zcela jistě fakt, že pokud jsou vestavěné spotřebiče dodávány s novou kuchyňskou linkou, platí pro ně snížená sazba DPH.

Vestavba chladničky

Velmi důležitým ukazatelem u vestavěných spotřebičů je prostor pro jejich zabudování, který je nutné ponechat. Vestavěné spotřebiče jsou vyráběny v typizovaných rozměrech. V návodu k instalaci jsou vždy uvedeny přesné rozměry skříněk a otvorů, do nichž mají být instalovány. Jestliže tedy rekonstruujeme starší linku, musíme ji těmto spotřebičům přizpůsobit. Je třeba také počítat s tím, že starší linky mívají obvykle trochu jiné rozměry, než jsou běžné u těch současných. Vždy je nutné zachovat potřebné mezery kolem spotřebičů podle požadavků výrobce. Například při vestavbě lednice musíme počítat s tím, že vestavěné typy mají menší hloubku než stejné modely samostatně stojící, aby se vešly do skříně. Navíc je nutné nechat v zadní části mezeru minimálně 40 mm pro odvětrávání. Ze stejného důvodu musí být v soklu umístěna větrací mřížka. Doporučená výška soklu je opět alespoň 50 mm. U spotřebičů s technologií no-frost je nutné zachovat dostatečné mezery 40 až 50 mm mezi lednicí a skříňkami z obou stran z důvodu odvodu tepla bokem.

Při vestavbě myčky musíme počítat s místem za přístrojem, neboť jsou tudy vedeny hadice přívodu a odvodu vody. Ovšem hloubka těchto vestavěných přístrojů je obvykle 570 mm, takže běžná hloubka skříňky 600 mm plně dostačuje. Do dna a bočních stěn skříňky je pak nutné vyříznout otvory pro hadice a přívodní kabel. Při vestavbě dbáme na to, že myčka musí být naprosto stabilní a nesmí se viklat.

Vestavby tepelných spotřebičů

Vestavba varné desky je velmi variabilní záležitostí, přesto však platí také určité zásady, které je nutné dodržovat. Pracovní deska musí být u běžných typů široká nejméně 600 mm, spodní skříňka nesmí mít pod deskou zásuvku, případná vodorovná deska v tomto prostoru musí být od varné vzdálena nejméně 60 mm. Dýhy či obložení v blízkosti varného centra musí odolávat teplotám vyšším než 100 °C, a to včetně použitých lepidel. Do otvoru desku položíme, drží vlastní vahou, jako pojistka slouží malá plochá pérka po stranách. Zapojit ji musí elektrikář. Vzdálenost od odsavače par udává výrobce tohoto spotřebiče. Nejbližší vysoký kuchyňský prvek by měl být od varné desky vzdálen minimálně 40 mm. Bereme ovšem v úvahu i prostor, potřebný pro umístění velkých hrnců.

Při vestavbě zvláště horkovzdušné trouby se opět řídíme pokyny výrobce. Kvůli proudění vzduchu je nutné nechat po stranách a vzadu dostatek místa pro odvod páry a horkého vzduchu, dýhy a obložení tohoto typu trouby včetně použitých lepidel musí také odolávat teplotám vyšším než 100 °C.

Kromě samostatných spotřebičů existuje i vestavěný sporák, konstruovaný tak, že nad troubou je ponechána volná plocha, do níž je zasazena varná deska. Že jde o jeden kompaktní spotřebič, poznáme podle toho, že ovládací prvky pro varnou desku jsou umístěny na ovládacím panelu trouby.

Pokud jde o mikrovlnnou troubu, ta má odvětrání zpravidla ze strany, ale je vhodné nechat určité místo i vzadu, případně se řídíme požadavky pro vestavbu konkrétního typu.

Titulní foto: Gorenje