Kvalitní spotřebiče tvoří nezbytnou součást kuchyně. Neobejdeme se bez jejich pomoci, ať už jde o ledničku, troubu, varnou desku, či sporák, ale také myčku a mikrovlnnou troubu. Samozřejmě jsou lidé, kteří poslední dva spotřebiče nepovažují za důležité a doma je nemají, ale rozhodně je jich menšina. Se spotřebiči je však také nezbytně nutné myslet na jejich údržbu a jejich parametry.

Vestavěné spotřebiče mají oproti samostatně stojícím obrovskou výhodu, co se týče jejich úklidu. Jsou zabudované do linky, takže mezi spotřebičem a skříňkami se nevyskytují žádná prázdná místa, kterými se do volných prostorů dostávají špína, prach a bakterie. Nehrozí, že by kolem nich vytekla nějaká tekutina nebo se vysypaly drobky, a my bychom tak museli spotřebič složitě vytahovat, abychom jej mohli očistit.

K dalším výhodám patří také to, že vestavěné přístroje, jež na trhu najdeme, mnohdy nabízejí celou řadu užitečných funkcí na rozdíl od samostatně stojících přístrojů, u nichž zpravidla bývají pouze základní funkce. Přitom cenový rozdíl mezi vestavěnými a samostatně stojícími spotřebiči je relativně zanedbatelný. Takže podle čeho si spotřebiče vybrat, abychom zvolili správně?

Chladničky

Základní kuchyňský spotřebič je v kuchyni nepostradatelný. Ještě před nedávnou dobou měly vestavěné ledničky nevýhodu v tom, že nabízely méně prostoru. Aby se vešly do linky, byly jejich rozměry menší než u volně stojících chladniček, ale nyní už to tak neplatí. Lze si zakoupit i větší spotřebiče nabízející více úložného prostoru uvnitř. Vzhledem k tomu, že řada lidí si nechává vyrábět kuchyňskou linku na míru, je také možné domluvit se s výrobcem a nechat si udělat dvířka na míru přímo na daný spotřebič, a to dokonce na dvoudvéřovou americkou ledničku.

Varné desky

Mezi stále oblíbenější varné desky patří ty indukční. Je to jednak proto, že jsou velmi bezpečné, vaří se na nich rychle a také se velice dobře udržují, což je zejména u tohoto spotřebiče nesmírně důležité. Nemusíme se obávat, že nám voda nebo omáčka nateče do hořáků, k úklidu po vaření potřebujeme doslova pár minut. Mezi deskami najdeme kromě těch standardních o šířce 60 cm a čtyřech plotýnkách i nadstandardně velké (65 cm nebo 86 cm) a také se šesti plotýnkami. Některé desky mají zabudovaný odsávač par, některé dokonce dokážou optimalizovat množství spotřebované energie.

Trouby

Mezi vestavěnými troubami opět můžeme najít spotřebiče různých rozměrů, takže je možné uspokojit ty, kteří pečou občas, stejně jako uživatele, kteří jsou vášnivými kuchaři a pečou doma „ve velkém“. Objemy spotřebičů nabízených na trhu se pohybují od 40 do téměř 80 litrů, některé přístroje umožňují pečení na několika úrovních současně. Kromě klasických trub můžeme jako vestavěné koupit i parní trouby, které mnoho lidí upřednostňuje pro jejich způsob úpravy potravin, který považují za zdravější a dietnější.

Mikrovlnné trouby

Mikrovlnky jsou velice oblíbené, neboť se s nimi rychle ohřeje mléko i celý oběd, aniž by bylo nutné špinit spoustu nádobí. Mnoho modelů nabízí kromě základní funkce také možnosti grilování, rozmrazování a další. Navíc některé spotřebiče jsou již kombinací mezi mikrovlnkou a klasickou troubou, takže mohou být skvělým řešením pro malé kuchyně, kam se klasické trouby nevejdou. Takové přístroje dokážou nejen potraviny ohřívat, ale zvládají i tradiční pečení, parní úpravu potravin a některé i smažení, jako bychom používali horkovzdušnou fritézu.

Myčky

Myčka sice není tím nejzákladnějším spotřebičem, ale mnoho z nás už si kuchyni bez ní nedovede představit. Ušetří nám spoustu času, ale také vody a energie. Nejnovější kvalitní modely dokonce mají i funkci PowerClean, díky které není nutné nádobí předmývat, než jej do myčky vložíme. Ideální velikost myčky je standardních 60 cm šířky, ale i menší spotřebiče některých značek nabízejí špičkové technologie.

Tip na závěr: Abyste si opravdu ušetřili čas s údržbou spotřebičů, snažte se poohlédnout po takových, jež jsou vybavené samočisticími funkcemi (v případě ledničky také samoodmrazovací).