Mít v domě stále čerstvý vzduch, aniž byste museli otevírat okna? Větrat, a neztrácet přitom zbytečně teplo? Díky novince firmy Schiedel, řízenému systému větrání Schiedel AERA, to jde. Systém, který průběžně větrá v závislosti na vlhkosti v místnostech, je určen pro novostavby a řeší základní problém izolovaných domů. Ty jsou pro svou neprůvzdušnost sice odolné proti tepelným ztrátám, ale také zabraňují přirozené cirkulaci vzduchu, která z místnosti odčerpává vydýchaný vzduch a přináší dovnitř čerstvý. V těsných místnostech bez větracího systému se hromadí CO2, jehož vyšší koncentrace působí neblaze na lidské zdraví. Zmiňovaný systém řízeného větrání je chytrý a jednoduchý systém nenáročný na energie, který větrá tam, kde je to třeba, a tehdy, když je třeba.

Konstrukce systému Systém tvoří jedna svislá šachta pro odvod vzduchu, která je postavena ze sendvičových tvárnic z lehkého betonu s integrovanou tepelnou izolací a vnitřní plastovou vložkou, a prvky pro přívod a odvod vzduchu. Chod systému se nastavuje na počátku, pak už funguje automaticky. Řídí se vlhkostními čidly, která reagují na aktuální stav. Systém pozná, v které místnosti je potřeba čerstvého vzduchu, a větrá ji ihned. Tak je logické, že v noci větrá místnosti, kde se spí, zatímco přes den spíše místnosti obytné.

Velkou výhodou systému je, že eliminuje možné problémy v interiéru způsobené hromaděním vlhkosti a CO2.

Technické parametryProstor objektu, vybavený tímto systémem, je rozdělen na tři zóny. Zóna přiváděného vzduchu je v místnostech spojených s bydlením, jídlem, spánkem nebo v místnostech pro děti. V místnostech, které jsou na vlhkost a pachy nejnáročnější (koupelna, WC, kuchyně), je zóna odváděného vzduchu. Spojovací zóna předchozí zóny v bytě propojuje (předsíň, chodba). Průtok vzduchu mezi zónami zajišťuje štěrbina pod dveřními křídly o výšce 8 až 10 mm.

Ventilační jednotka o rozměrech 48 x 48 x 24 cm a hmotnosti 20 kg je umístěna buď v podstřešní místnosti, nebo ve sklepě.

Instalace Systém řízeného větrání by měl být zakomponovaný již do projektu. Provádí se během hrubé stavby a není konstrukčně náročný. Při jeho instalaci je zapotřebí minimum vzduchotechnických rozvodů, což minimalizuje náklady.

Firma Schiedel dodává systém s kompletními projektovými podklady, včetně zásad pro správnou instalaci. K systému dále poskytuje kompletní servis – včetně technické pomoci, doporučení k uplatnění atd.

-Schiedel-