Problém to bývá především u starších objektů, kdy buď stávající komín nedostačuje, nebo ho dům nemá vůbec, a jeho zbudování by vyžadovalo náročné a příliš nákladné stavební úpravy. V některých případech není možné ho dodatečně postavit vůbec. krb bez komínaOvšem i pro takové případy existuje řešení - zdrojem živého ohně mohou být takzvané bezkomínové krby, které v současnosti získávají na oblibě. Ty nejsou, jak už z názvu vyplývá, závislé na odtahu spalin do komína, lze je instalovat kdekoli, a neomezují nás tedy dispozičně ani architektonicky. Je třeba zdůraznit, že nejde o imitaci krbu, ale o skutečný krb se skutečným ohněm, je na zákazníkovi, zda ocení i některými výrobci dodávaná dekorační keramická polínka.

Jak funguje?

Bez komína může tento krb fungovat díky tomu, že spalným médiem je v tomto případě 96% bio-alkohol, jehož základ tvoří ethanol. Bio-alkohol je denaturovaný a

upravený tak, aby při spalování nevznikal dým a škodlivé spaliny. Pouze při

zapálení a zhášení ohně může být na velmi krátkou dobu mírně cítit zápach lihu. Když bio-líh dohoří, je možné zásobník bez jakékoliv údržby znovu naplnit, což opět přispívá ke komfortnímu a čistému provozu. Při výběru je vhodnější zvolit typ krbu s hořákem s plynulým otevíráním, kde lze regulovat hoření.

Romantika snadno a rychle

Pořízení bezkomínového krbu a jeho uvedení do provozu nevyžaduje žádná zvláštní opatření ani přípravu. Po vybalení ho stačí postavit na předem určené místo a zapálit plamen. Ačkoli tyto typy krbů nejsou primárně konstruovány jako hlavní zdroje tepla, jsou schopné v závislosti na svém výkonu, který se pohybuje okolo 1,5 až 6 kW - nejčastější jsou modely o výkonu 3 až 4 kW, vytopit jednu či dvě běžné místnosti. Při hoření bio-alkoholu vzniká kysličník uhličitý a vodní páry, v potaz musíme vzít i bezkomínový krbnepatrnou míru nedokonalého spalování, s nímž je třeba počítat vždy, při němž může vznikat i malé množství acetaldehydu, nesmíme proto zapomínat na větrání, stejně jako například pokud vaříme na plynovém sporáku. Hoření je, jak už bylo zmíněno, bez zápachu, ovšem pro zpříjemnění vůně interiéru je možné na krb postavit nádobku s jakoukoli vůní.

Spotřeba bio-alkoholu v bezkomínovém krbu se pohybuje okolo 1 litru na cca 2 - 3 hodiny, záleží ovšem na výkonu krbu. Přibližná cena za 1 litr je v současné době cca 75 Kč.

Na trhu je dostupné velké množství typů bezkomínových krbů různých stylů, barev i designového provedení, jejich ceny začínají přibližně na 10 tisících korunách, mohou však být i několikanásobně vyšší. Jsou určeny do dobře větratelných místností, jejich použití se neomezuje jen na obytné prostory, ale lze je využít i u bazénů, v zimních zahradách, v halách, restauracích a podobně.

Přednosti a zápory těchto zařízení:

Absence stavebních úprav, jednoduchá montáž, čistý a téměř bezúdržbový provoz bez zplodin a nečistot, okamžitá tepelná pohoda, vhodný pro zavlažení interiéru v jarním a podzimním období

Nižší tepelný výkon – bezkomínové krby nelze použít jako jediný zdroj tepla, provoz vyžaduje speciální druh paliva, absence příznačného praskání dřeva a jeho vůně při spalování, nezanedbatelná je také vyšší pořizovací cena

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Bio krby, Flamene, Kamna - sporáky