Vydáme se na okraj Prahy, kde stojí dům od Gebas atelier architects. Když jsme výše psali, že jde o klasiku, nemysleli jsme na dům se sedlovou střechou a se vzhledem jak vystřiženým z katalogu montovaných domů. Tohle je individuální návrh moderního a efektního domu s plochou střechou, který bude splňovat svou funkci po technické i estetické stránce dlouhá desetiletí.

Členění

Objekt je uspořádán do tří hlavních částí. Jedná se o přízemní část technického zázemí s garáží, o dvoupodlažní blok s obytnými místnostmi a dále vystupující část vnitřního schodiště na severní straně, která celý objekt vhodně doplňuje a podtrhává celkový výraz domu. Objekt se rozkládá na půdorysu písmene T se vstupním prostorem z východní strany. Obytné místnosti jsou situovány na jih a západ, technické zázemí na sever a východ.

Tato kombinace objemů pak umožňuje vhodně pracovat s vnitřním uspořádáním, aby bylo logické a funkční. Příjezd a vchod k rodinnému domu jsou z východní strany. Už hlavní vstup a zádveří jsou spojeny TZB místností a skladem. Je to vhodná kombinace, která vytváří ucelený tvar jen občas využívaných prostor, aby na zbytku podlahové plochy bylo možné rozvinout prostorný interiér pro čtyřčlennou rodinu. Na tento technický prostor je napojeno i schodiště do druhého patra.

U hlavního vstupu je navrženo zádveří, na které navazují TZB místnost, sklad a dále prostorná hala se šatnou a schodištěm, které navzájem propojuje přízemí s ložnicovou částí ve druhém nadzemním podlaží. Na halu dále navazuje velký obytný prostor s kuchyňským koutem a spíží a dále samostatný pokoj pro hosty a koupelna s toaletou. Přízemí domu doplňuje a v letním období vhodně rozšiřuje navržená jihozápadní terasa.

Ve druhém nadzemním podlaží je navržena pracovna, koupelna, pokoj, šatna a ložnice se samostatnou koupelnou, saunou a toaletou. Tyto pokoje jsou navázány na chodbu podél severní stěny domu, která propojuje dispozici druhého nadzemního podlaží s obytným prostorem v přízemí přes otevřenou galerii.

Technický standard

I v rámci stavebních konstrukcí nebyly vymýšleny nějaké novoty. Vše funguje na osvědčených postupech a materiálech. Dům je založen na základových pasech z prostého betonu s vyzděným horním stupněm ze ztraceného bednění a železobetonovou základovou deskou. Stěny jsou z keramických tvárnic se zateplením minerální izolací. Stropní konstrukce jsou navrženy jako keramicko-betonové systémové. Zastřešení je provedeno plochou střechou s foliovou střešní krytinou.

Fasády objektu jsou řešeny klasickou venkovní omítkou v různém barevném provedení v kombinaci s kamenným obkladem a fasádními deskami.

  • Autor: Gebas atelier architects
  • Zastavěná plocha: 202 m2
  • Dispozice: 5+kk