Zelenina jako nejzdravější způsob

Ačkoliv to neplatí u všech jídel, existuje dost pokrmů, které můžete zahustit zeleninou. Jedná se zejména o zeleninové krémy, kam můžete dát tolik zeleniny, že se zahustí samy. Jinde můžete přidat k zahuštění brambory, které je třeba povařit, aby se z nich dostal škrob, který funguje jako zahušťovadlo. Brambory můžete použít také rozmixované či jemně nastrouhané. Guláš můžete efektivně zahustit cibulí.

Starší chléb nevyhazujte

Pokud máte doma starší chléb, můžete jej použít k zahuštění guláše či bramborové polévky. A jak? Chléb nastrouhejte najemno a dle svého uvážení přidejte do jídla. Použít můžete také čerstvý chléb, který do pokrmu nadrobíte.

Škrob

Rýžový, bramborový, kukuřičný, ale i tapiokový škrob. Pokud máte doma osobu, která nemůže jíst pokrmy obsahující lepek, je volba jasná – škrob. Je to jemný prášek, který je třeba smíchat s vodou a vlít do omáčky. Pak už stačí jen krátce povařit. Pokud budete vařit dlouho, jídlo nebude houstnout. Kvůli možné změně chuti není vhodné zahušťovat škrobem guláše a smetanové polévky. Naopak v čínské či mexické kuchyni je jako doma.

Pohanka a jáhly

Obě bezlepkové potraviny můžete použít k zahuštění polévek. Stejně jako rýži je třeba jáhly či pohanku propláchnout vodou, poté vařte asi pět minut a nechte cca 15 minut dojít. Poté rozmixujte a použijte k zahuštění jídla. Koupit můžete také jáhlové nebo pohankové vločky, které lze využít okamžitě.

Zdroj: žijeme zdravě