Na některé věci jsou řády a předpisy krátké a nezbývá, než se domluvit nebo se se situací vypořádat účinnými opatřeními, která vás problémů s hlukem zbaví jednou provždy.

Masivní materiály, které se při konstrukcích mezibytových a bytových příček u nás používají nejčastěji, příliš dobré zvukově izolační vlastnosti nevykazují. Hodnota, která udává, kolik decibelů (dB) je daná konstrukce schopna pohltit, se nazývá vzduchová neprůzvučnost Rw. Například pórobetonová příčka, která splňuje normou udávanou hodnotu vzduchové neprůzvučnosti stěn 53 dB, musí být minimálně 25 cm široká. Trochu lepší parametry vykazuje těžká betonová konstrukce. Problém je, že masivní stěny v požadovaných šířkách velmi zatěžují statiku budovy. Jak jsme zjistili, konstrukce stěny nemusí být ani příliš široká, ani příliš těžká. Zdaleka nejlepších hodnot při relativně malých tloušťkách totiž vykazuje pružná sádrokartonová konstrukce. Zvuk, jak si většina z nás možná ještě pamatuje z hodin fyziky, je mechanické vlnění, které se šíří látkovým prostředím, tj. vzduchem, kapalinou a pevnými materiály. Sádrokartonová stěna složená ze sádrokartonových desek, minerální vaty a železných profilů působí podobně jako tlumiče od aut. Postupně tlumí a pohlcuje hluk, který stěnou prochází.

Při stavbě sádrokartonové příčky, která má mít dobré, případně špičkové zvukově izolační vlastnosti, závisí především na použitém typu sádrokartonové desky. Společnost KNAUF má ve svém portfoliu tři sádrokartonové desky, které jsou přímo určené pro výstavbu stěn (případně podhledů) s lepšími zvukově izolačními vlastnostmi. Červená sádrokartonová deska RED Piano je sázkou na jistotu.

Za rozumnou cenu zajistí dostatečnou ochranu před hlukem. Při tloušťce stěny pouhých 150 mm a jednoduchém opláštění dokáže zamezit prostupu zvuku až 59 dB. O třídu výše se nachází modrá deska Knauf DIAMANT. Kromě vynikajících zvukově izolačních vlastností vyniká deska DIAMANT výrazně vyšší pevností a tvrdostí povrchu. Proto je ideální její použití i tam, kde se počítá s velkým zatížením stěn. Nejlepších výsledků však dosahuje deska Knauf SILENTBOARD, která ve špičkových konstrukcích dokáže pohltit až 76 dB. Stěna z desek SILENTBOARD se hodí např. na odhlučnění hudebních zkušeben a jiných rušných prostor. Jednotlivé desky lze pro dosažení žádaného efektu v jedné stěně kombinovat a vrstvit. Dalším parametrem, který dokáže zahýbat s hodnotami vzduchové neprůzvučnosti stěn, je použitý profil a minerální izolace. Seznamte se s akustickým komfortem Knauf!.

Zvukovou pohodu by měl mít na paměti již projektant domu. Pokud se ale při výstavbě na tento aspekt nemyslelo, nic není ztraceno. Samozřejmě není nutné stávající zdi bourat. Jednoduchým, rychlým a čistým řešením je výstavba předsazené sádrokartonové konstrukce, kdy pouhých pár centimetrů široká stěna dokáže výrazně zlepšit zvukově izolační vlastnosti nevyhovující masivní zdi.

Více informací najdete na zesilteticho.cz.