Na stole na prosluněné zahradě lákají plné mísy modrých, bílých i růžových hroznů. A také plný džbán burčáku.

Neodolatelné sladké hrozny

Hroznové víno je nyní v obchodech levné, nutno ale poznamenat, že to dovezené velmi často nepřekypuje žádnou extra výraznou chutí a vůní. Tím připomíná tak trochu rajčata v zimě. Zkuste dobře vybírat a najít víno z našich vinic, pokud se vám to podaří. Jinak alespoň bílé víno berte co nejžlutější, nikoliv nejzelenější, modré kuličky zase co nejtmavší a nejmenší. Ze zkušenosti se dá usoudit, že na vínu z nejrůznějších akcí slev a neuvěřitelně nízkých cen si nepochutnáte. K tomu je lépe si připlatit anebo jít do jiného obchodu. Nejlépe nakoupíte u známého vinaře nebo i pěstitele-zahrádkáře, znáte-li nějakého.

Kouzlo vlastní vinice

Pokud ale víno milujete, neměl by být problém zasadit si vinnou révu svou. Pár hlav dejte k jižní fasádě domu nebo garáže - anebo třeba založte na zahradě celou malou či větší vinici. Také pergola porostlá vinnou révou, ze které na podzim visí hrozny, je krásná. V našich podmínkách by pěstování mělo být možné skoro všude, vyjma horských a některých podhorských oblastí. Záleží vždy na konkrétním místě, době a síle jeho oslunění, ochraně před větrem a sklonu pozemku. Kromě severních strání můžete révu vysadit na jižních, jihozápadních a jihovýchodních. Rovina je nevhodná, vyjma sazenic, které budou přímo u stěny domu. Vždy ale místo a vhodnost podmínek včetně kvality půdy předem zkonzultujte s nejbližším vinařem nebo zkušeným, "vínaznalým" zahrádkářem - už předtím, než se pustíte do nákupu sazenic. Ty pořídíte i v zahradních supermarketech - dbejte ale vždy, aby byly naroubované. Naprostou jistotu kvality a také možnost většího výběru odrůd máte v některém vinařství nebo školce, které sazenice prodávají.

Burčák - částečně zkvašený mošt z vylisovaných hroznů. Přisuzují se mu ozdravné vlastnosti. Traduje se názor, že máme během sezony burčáku - tedy za velmi krátkou dobu - vypít 8 litrů. Anebo bychom měli vypít takové množství, které po zvážení odpovídá desetině naší tělesné hmotnosti. A máme prý na celý další rok o zdraví postaráno.

Kam se vydat pro dobrý burčák

Rozhodně nejlépe do vinotéky nebo k vinaři. S předstihem si vybereme vinaře nebo ověřenou vinotéku, kde si pak zjistíme, kdy burčák bude. V některých vinotékách je dokonce pro velký zájem třeba se na některý den objednat - týká se to zejména většího odběru s sebou domů. Burčák mohou nabízet červený a bílý, musíme ochutnávat a ten nejlepší si teprve odnést v lahvi domů. Obejít není na škodu také několik prodejců - všude bude burčák jiný. Riskantní může občas být nákup u stánku u silnice nebo na ulici. Ale ani tady nesmí být prodejce anonymní, vždy si zjistíme, od koho kupujeme. Burčák červený i bílý se může prodávat do 30. listopadu. Nápoj se nesmí doslazovat cukrem – výrobcům hrozí pokuty, stejně tak jako za případné ředění nápoje vodou. Obsah alkoholu mívá mezi 1 a 7 %.

Pod názvem "burčák" je povoleno prodávat pouze nápoj vyrobený z čerstvých hroznů, sklizených v probíhající sezoně, a to jen na českých a moravských vinicích. Kompletně dovezený (ale i v tuzemsku vyrobený z dovezených hroznů) se může nazývat pouze „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Příjemný rituál - neseme burčák domů

Domů si burčák přineseme nejspíš v plastové lahvi nebo kanystru. Vinař nebo prodejce nás upozorní, ať nádobu cestou nevystavujeme zbytečně velkým otřesům. Doma ji pak musíme velmi opatrně, pomaloučku a postupně otevírat. Protože je to živý nápoj (pokud jsme nekoupili někde pokoutně nekvalitní, už "zlomený" burčák se zastaveným kvašením), cestou domů v nádobě pořád kvasí, zkrátka „pracuje“. A tak při neodborném otevření doma hrozí masivní sladký výbuch nahromaděných plynů - a burčák na stropě. Tento nápoj zbytečně neskladujeme a také je nevhodné kupovat jej do zásoby; raději se vydáme na cestu k vinaři znovu a několikrát.

-ag-Foto: www.profimedia.cz