Z letních cest po Evropě se nejednou vracíme obtěžkáni lahvemi, soudky a demižóny výborných jižních vín, protože naše prázdninové cesty vedou většinou právě na jih. Kultura pití vína v našich zemích v posledních letech stoupá, informovanost je vyšší, výběr vín širší a navíc jsou skutečně o mnoho lepší než dřív, takže i o dovolené nás to láká ochutnávat víno přímo na místech, kam přijedeme. Přivážíme si tak třeba domácí víno od majitele pensionu, kde jsme strávili dovolenou a jeho víno nám zachutnalo, ale i drahé a známé značky v láhvi, která bude stát doma třeba až do vánoc. Víno si vozíme z Balkánských zemí, Itálie, Francie, Španělska, Chorvatska…i v Řecku zapíjíme výborné večeře dobrým vínem. Domů si pak vezeme třeba retsinu - typické řecké víno s unikátní vůní pryskyřice, jak zrálo ve speciálních sudech. Jak víno doma uložit Přivezené lahve skladujeme zásadně v horizontální poloze, aby korek byl zevnitř zaplaven vínem. Jinak by vysychal a časem mohl přestat těsnit, což by mohlo mít vliv na kysnutí vína. Ve vinném sklepě je ta nejlepší možnost pro uschování vzácnějších láhví, každý ji ovšem nemá. Takže láhve uložíme v chladné a temné spíži v polici na vína. Přemýšlíme také, co dobrého si k vzácnějšímu vínu uvaříme. Naštěstí se můžeme nechat inspirovat, protože dnes je mnoho rafinovaných i jednoduchých receptů doplněných informací, které víno je k tomu kterému jídlu nejlepší. Sudové víno v demižónech je určeno k rychlejší spotřebě – uchováváme ho do spotřebování v chladu a temnu. Plastové demižóny a velké láhve je nutno uložit v chladničce a víno co nejrychleji spotřebovat – vždy odlijeme potřebné množství do džbánku na víno a zbytek opět uzavřeme. Když nestihneme vše vypít včas a cítíme, že se vínu mění chuť, nalijeme je do dvou karaf – bílé a červené zvlášť – a používáme na vaření – podlévání vínem dodá speciální chuť rozmanitým pokrmům. -ag-