Voda může mít nejen očistné, ale i terapeutické účinky. Dokáže masírovat namožené svaly nebo bolavé klouby, zlepšit krevní oběh, prokrvit pokožku i uklidnit mysl. Pokud tedy máte doma prostor na vířivku, považujte finance na její pořízení za investici do zdraví.

Pevné i nafukovací

Vířivky se dělí na pevné a nafukovací. Pevné zapuštěné vany poskytují nejkomfortnější vstup do vody. Volně stojící lze zase opatřit takovým obkladem, který bude ladit s okolním vybavením. A výhodou nafukovacích vířivek je jejich nižší cena a možnost libovolně je přemístit či případně složit.

Hlídejte si kvalitu

Nafukovací vířivky bývají z odolného PVC. Na výrobu pevných vanových skořepin se používá akrylát. Volte ověřené výrobce a vyhněte se podezřele levným výrobkům většinou z Číny. U nich můžete narazit na nestejnou tloušťku akrylátu v místech oblouku, zakřivení a ve spodní konstrukci, stejně tak na prosvítání spodní konstrukce.

Zaostřeno na trysky

Z hlediska kvality je neméně podstatný ovládací panel a řídicí jednotka. Pozornost je třeba věnovat také rozmístění trysek, které je důležitější než jejich počet, a možnosti snadno regulovat intenzitu masáže. Většina vířivek je vybavena takzvanou dvouproudovou hydromasážní rotační tryskou pro pulzní masáže, srovnatelné s krouživými pohyby masérových prstů.
U trysek je dobré si zjistit výkon masážní pumpy a také způsob uchycení ve skořepině. Nejčastěji se můžete setkat s připevněním za pomoci silikonu, který se, pokud je špatně zpracován, časem uvolňuje a voda začne prosakovat. Proto je lepší bezsilikonové uchycení.

Další výhody

Kromě masáže si může uživatel vířivky dopřát i aromaterapii speciálními esenciálními oleji navrženými tak, aby neznečišťovaly filtr a nezanášely potrubí. Oblíbená je rovněž chromoterapie, kterou slibuje LED podsvícení s možností měnit barvu světla.

Některé produkty mají také integrovaný audiosystém s výkonnými reproduktory včetně subwooferu, k němuž je možno připojit zdroj hudby. Stejně tak najdete i vířivky se zabudovanou LCD obrazovkou na dálkové ovládání pro sledování filmu. Je však otázka, zda není při wellness lepší zaposlouchat se jen do zvuku bublající vody a odstřihnout se od okolního ruchu.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada.